In Vlaamse Velden | 100 jaar Groote Oorlog
Background image

Logo 100 Jaar Groote Oorlog 2014 - 2018

In Vlaamse Velden

Het verhaal

De fictiereeks 'In Vlaamse Velden', die vanaf 12 januari 2014 tien weken lang speelde op Eén, bracht het verhaal van de Gentse familie Boesman die probeert te overleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De focus lag op de vijf familieleden die gedurende vier jaar elk hun eigen oorlog beleefden.

Cast In Vlaamse Velden Centraal in het verhaal staat de 15-jarige Marie, een naïeve puber die door haar ervaringen in de oorlog, ontpopt tot een gelouterde, volwassen vrouw die gelooft in de toekomst. De echte impact van de oorlog wordt voor de familie pas echt voelbaar wanneer de Duitsers hun huis bezetten.

Vader Philippe, gynaecoloog, ziet zijn kans om professor te worden in de door de Duitse bezetter gesteunde Vlaamse universiteit. Moeder Virginie probeert zo goed en zo kwaad mogelijk als het kan haar gezin bijeen te houden, maar de oorlog drijft hen uit elkaar.

Marie's oudste broer Vincent vecht mee aan het front, uit idealisme...en zal daarvoor een zware prijs betalen. Guillaume, haar andere broer, probeert te deserteren, maar wordt soldaat tegen wil en dank.

Marie droomt ervan om dokter te worden, maar wordt verpleegster achter het front. Daar vindt ze uiteindelijk de kracht om op een genuanceerde manier naar de wereld en naar haar familie te kijken.

Een groot deel van de opnames gebeurden in de Westhoek. Zo werd er o.m. gefilmd op de site van de voormalige Suikerfabriek in Veurne, waar er waarheidsgetrouw een slagveld met loopgraven werd aangelegd, aan de Handzamevaart en de omgeving van Vladslo, de Lovie in Poperinge,...


Fietsen langs Vlaamse Velden

Fietsroute Cogge-GeeraertIn de serie zie je hoe het hinterland onder water wordt gezet door het openen van de sluizen. Hierdoor hield het front stand, tot de Duitsers in 1918 de strijd staken.

De fietsroute 'Cogge-Geeraert' (41 km) laat je kennismaken met het verhaal van de inundatie en de mythische figuren Karel Cogge en Hendrik Geeraert. Deze fietsroute start aan het belevingscentrum 'Vrij Vaderland' in Veurne en maakt de verbinding met Nieuwpoort met o.m. het Koning Albert I-monument aan de Ganzepoot en het nieuwe bezoekerscentrum Westfront.

Bestel de route 'Cogge-Geeraert.

Nog meer fietsroutes in het kader van de Groote Oorlog.


In Vlaamse VeldenToeristisch boek 'In Vlaamse Velden'

Setfoto's en getuigenissen van de regisseur, scenarist en acteurs voeren je mee naar het oorlogsverleden dat in de Westhoek nog altijd springlevend is.

Het boek is te verkrijgen in de boekenwinkels.

Je ontdekt alles op www.invlaamsevelden.be.


In Vlaamse Velden in beeld

Op de set van In Vlaamse Velden

Oproep van de soldaten

Spoorweglijn Nieuwpoort - Diksmuide

Loopgraven in Veurne

Kasteel Ter Heyde, Diksmuide

Handzamevallei


 

 

  • logo 100 jaar Groote Oorlog