1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

1917

Fietsen

Pool of Peace, Heuvelland

Mijnenslag (43 km)

De ‘Mijnenslag’ fietsroute brengt je naar alle plaatsen waar de Geallieerden op 7 juni 1917 om 4.10u ’s ochtends (Zero Hour) 19 dieptemijnen tegelijk tot ontploffing brengen. De gigantische explosies vernielen de Duitse stellingen en slaan enorme kraters in het landschap. Bij de gevechten die volgen heroveren Britse, Ierse, Australische en Nieuw-Zeelandse eenheden de heuvelkam van Wijtschate-Mesen. 
Start: Heuvelland, Mesen of Ieper - Bestel deze route

Tyne Cot Cemetery - Zonnebeke

The Legacy (37 km)

In Zonnebeke bevind je je in het hartje van de beruchte Ieperboog. In de Slag bij Passendale in 1917 vielen hier in honderd dagen tijd ongeveer een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts 8 kilometer. Het kasteelpark van Zonnebeke is de ideale uitvalsbasis voor een rondrit in het  vroegere slagveld.
Start: Zonnebeke - Bestel deze route

Picture by F. Hurley - source: AWM (E01220). Five Australians, members of a field artillery brigade, passing along a duckboard track over mud and water among gaunt bare tree trunks in the Ypres Salient.

Ieperboog (36 km)

De Ieperboog ontstond eind oktober 1914. Beide legers groeven zich in en vochten voortaan vanuit een systeem van loopgraven en mijngangen. Van mei 1915 tot augustus 1917 bleef de ‘Kleine Ieperboog’ nagenoeg ongewijzigd. Er sneuvelden een half miljoen militairen van meer dan 50 nationaliteiten.
Start: Ieper - Bestel deze route

Pionier

Pionier (38 km)

Deze fietsroute neemt je mee doorheen het frontlandschap en vertelt het verhaal van de Duitse activiteiten in de streek tussen de Tweede en de Derde slag bij Ieper. Al fietsend rijd je voorbij allerlei relicten zoals Duitse bunkers, begraafplaatsen en gedenktekens.
Start: Zandvoorde (Zonnebeke) - Bestel deze route

POP

POP (41 km)

De fietstocht gaat terug naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog achter het front. De eerste halte na de hel waar de militairen zich van modder en bloed ontdeden, van hun wonden genazen of er toch aan stierven. Poperinge, of POP zoals de Britten zeiden, werd vier jaar lang overspoeld door vreemde troepen. 
Start: Poperinge - Bestel deze route

Niet gevonden wat je zocht? Meer WOI-fietsroutes vind je hier

 

Sponsorlogobalk