1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

1917

In het spoor van Bernhard Johann te Löken (DE)

Bernard Johann te LökenBernhard Johann te Löken wordt in 1885 geboren in Rheine, Duitsland. Hij blijft er wonen en vindt er werk als wever. In 1912 huwt hij met Aleida Bekker en samen hebben ze twee kinderen. Wanneer de oorlog uitbreekt, neemt hij dienst en wordt hij als Landssturmmann ingedeeld bij het 7de Reserve Infanterie Regiment

Tijdens de Derde Slag bij Ieper wordt ook zijn regiment naar het Vlaamse front gestuurd. Op 20 september 1917 voeren de geallieerden (o.a. de 9th Battalion Scottish Rifles en de 17th Battalion Australian Infantry) een aanval uit, beter bekend als de Slag bij de Meenseweg. Diezelfde dag neemt zijn bataljon deel aan een tegenaanval, om verloren terrein goed te maken. Uiteindelijk moeten de Duitsers zich toch terugplooien op hun nieuwe positie (Grotemolen-Süd, nu de Lotegatstraat tussen het Polygoonbos en Zonnebeke). In de nacht van 20 op 21 september worden de Duitse soldaten er voortdurend door vijandelijk artillerievuur bestookt. Hierdoor loopt Bernhard een borst- en hoofdwonde op en laat hij uiteindelijk het leven op 21 september 1917. Hij wordt herdacht op het Soldatenfriedhof in Langemark.
 
Bekijk hier een korte video over Bernhard Johann te Löken.

____________________________________________________

Dagprogramma

 • 10u00 – 10u45: 
  • Duitse militaire begraafplaats Langemark 
   Soldatenfriedhof LangemarkDe Duitse militaire begraafplaats in Langemark is een van de 4 Duitse verzamelbegraafplaatsen in België. Deze begraafplaats wordt ook wel het ‘Studentenfriedhof’ genoemd. Een aantal jonge Duitse vrijwillige soldaten sneuvelden hier tijdens de Eerste Slag bij Ieper in 1914. Nu liggen hier meer dan 44.300 Duitse soldaten begraven, waaronder ook Bernhard Johann te Löken. Meer dan de helft rust samen in het kameradengraf nabij de ingang van de begraafplaats. Ongeveer 17.000 soldaten uit dit massagraf konden geïdentificeerd worden. Hun namen vind je terug op de blokken rondom het kameradengraf.
   Klerkenstraat 84 – 8920 Langemark (Langemark-Poelkapelle)
    
 • 11u – 12u00: 
  • Tyne Cot Cemetery
   Tyne Cot Cemetery - ZonnebekeDeze Commonwealth begraafplaats is de belangrijkste getuige van de bloedige Slag bij Passendale. Ongeveer 12.000 soldaten liggen hier begraven, waaronder ook 4 Duitsers. Op het Tyne Cot Memorial achteraan de begraafplaats staan de namen van net geen 35.000 vermiste soldaten, die sneuvelden na 15 augustus 1917. Vanuit het nabijgelegen bezoekerscentrum heb je een uniek uitzicht over de oude slagvelden en krijg je het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery en de doden van Passendale te horen en te zien. N.a.v. het project ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ brengt een interactieve panoramatafel het verhaal van het landschap in 1917.
   Tynecotstraat 22 - 8980 Passendale (Zonnebeke) 
    
 • 12u15 – 12u45:
  • Duitse Commandobunker
   Duitse commandopostDe Duitse commandobunker uit 1916 toont mooi aan hoe vakkundig de Duitsers hun constructies en stellingen in deze regio aanlegden. De site is vrij te bezoeken.
   Gaverstraat - 8980 Zandvoorde (Zonnebeke)
    
 • 13u00: Lunch
   
 • 14u30 – 16u30: 
  • In Flanders Fields Museum
   Interior In Flanders Fields MuseumDit museum is de poort naar de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en brengt het verhaal van deze oorlog in de frontstreek. De tijdelijke tentoonstelling ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ geeft de bezoeker o.a. een algemene introductie over de Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper. Een belangrijke rol in de tentoonstelling is weggelegd voor de werken van de Australische oorlogsfotografen Frank Hurley & Hubert Wilkins en de bewerkte hedendaagse foto’s van Ian Alderman.
   Lakenhallen – Grote Markt 34 – 8900 Ieper
 • 16u45 – 17u30:
  • Bayernwald
   BayernwaldIn het vroegere Croonaertbos in Heuvelland is een stuk van een Duits loopgravenstelsel te zien. De Duitse troepen veroverden deze plek op de Fransen in 1914 en doopten de site ‘Bayernwald’. Hier tref je ook twee luisterschachten aan. De Duitse soldaten vreesden voor Britse dieptemijnen en konden dankzij deze gangen de vijandelijke activiteiten afluisteren. Bayernwald is gereconstrueerd op basis van archeologisch onderzoek en laat je 10% van de oorspronkelijke constructie uit WO I zien.
   Voormezelestraat 2 - 8953 Wijtschate (Heuvelland)
   Opgelet: tickets enkel verkrijgbaar via Toerisme Heuvelland!

 

Sponsorlogobalk