1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

1917

In het spoor van Francis Pegahmagabow (CAN)

Francis PegahmagabowFrancis Pegahmagabow was zowel een strijder tijdens de Eerste Wereldoorlog als een voorvechter van de rechten van de inheemse bevolking in Canada na de oorlog. Hij wordt vermoedelijk geboren op 9 maart 1889 bij Parry Sound, Canada. Na de vroege dood van zijn ouders, wordt hij opgevoed door stamleden.

Ondanks een oorspronkelijk verbod op indiensttreding van de inheemse bevolking, weet Pegahmagabow dit te omzeilen en treedt hij in dienst op 13 augustus 1914. Hij wordt ingedeeld bij het 1st Battalion C.E.F.. Pegahmagabow is de hoogst gedecoreerde Canadese militair van inheemse afkomst en hij is één van de 38 Canadezen die een “Military Medal with 2 bars” krijgt. Hij verdient zijn Military Medal in 1916 wanneer hij als koerier berichten weet over te brengen onder hevig artillerievuur bij Ieper, Festubert en Givenchy. Zijn eerste streep verdient hij in de Derde Slag bij Ieper wanneer hij in de nacht van 6 op 7 november 1917 het contact met de flanken in stand weet te houden. Zijn tweede streep volgt in augustus 1918 tijdens de Slag bij Scarpe, Frankrijk. Daarnaast is hij een uitmuntend scherpschutter, met 378 confirmed kills.

Pegahmagabow overleeft de oorlog. Bij zijn terugkeer is het politieke landschap in Canada niet veranderd, de inheemse bevolking beschikt nog steeds niet over dezelfde rechten. Pegahmagabow huwt en wordt vader van acht kinderen. Daarnaast wordt hij opperhoofd van zijn stam en strijdt hij opnieuw, dit keer voor de rechten van de inheemse bevolking.
 
Bekijk hier een korte video over Francis Pegahmagabow.

____________________________________________________________

Dagprogramma

 • Villa Zonnedaele - Zonnebeke10u00 – 12u00:
  • Memorial Museum Passchendaele 1917
   Dit museum houdt de herinnering levendig aan de bloedige Slag bij Passendale. N.a.v. het project ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ vindt in het Landhuis ‘Villa Zonnedaele’ de thematische tentoonstelling 'Passchendaele, landschap in oorlog' plaats, over de cruciale rol van het verwoeste landschap tijdens de Slag bij Passendale.
   Berten Pilstraat 5 - 8980 Zonnebeke
    
 • 12u00 – 13u30: lunch
   
 • 13u30 – 15u00:
  • Tyne Cot Cemetery
   Tyne Cot Cemetery - ZonnebekeDeze Commonwealth begraafplaats is de belangrijkste getuige van de bloedige Slag bij Passendale. Vanuit het nabijgelegen bezoekerscentrum heb je een uniek uitzicht over de oude slagvelden en krijg je het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery en de doden van Passendale te horen en te zien. N.a.v. het project ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ brengt een interactieve panoramatafel het verhaal van het landschap in 1917.
   Tynecotstraat 22 - 8980 Zonnebeke (Passendale)
    
 • 15u00 – 15u30:
  • Crest Farm Canadian MemorialCrest Farm Canadian Memorial
   Dit monument herdenkt de acties van het Canadees leger dat tijdens de Slag bij Passendale zware verliezen leed, maar uiteindelijk toch de puinen van de kerk van Passendale kon veroveren. Crest Farm is op een hoogte gelegen en biedt een goed overzicht van het slagveld. De laan tussen Crest Farm en de kerk symboliseert de laatste 600 meter die de Canadezen moesten afleggen om de ruïnes van het dorp in te nemen.
   Canadalaan – 8980 Zonnebeke (Passendale)
    
 • The Brooding Soldier - Langemark-Poelkapelle15u45 – 16u15:
  • Canadees Monument
   Het Canadian Forces Memorial St. Julien, beter bekend als de ‘Canadien’ of ‘The Brooding Soldier’, herdenkt de rol van de Canadese soldaten tijdens de Tweede Slag bij Ieper. 2000 militairen lieten hier het leven bij de eerste gasaanval. Het monument stelt een Canadese soldaat voor die een traditionele militaire groet brengt aan de doden. Het park rondom dit herdenkingsteken is aangelegd met Canadese aarde en planten. Hier sta je op een stukje Canadees grondgebied.
   Brugseweg – 8920 Langemark-Poelkapelle (Langemark)
    
 • 16u45 – 17u45:
  • Hill 62
   Hill 62Hill 62 is een heuvel in de omgeving van Ieper. Het cijfer wijst erop dat de heuvel 62 meter boven de zeespiegel ligt. Het is één van de weinige hoogtes van de Ieperboog in geallieerde handen. In juni 1916, tijdens de Slag bij Mount Sorrel, worden de Canadezen verrast door een Duitse aanval en van de heuvel verdreven. Na enkele dagen kunnen de Canadese troepen, ondanks de grote verliezen, Hill 62 of Höhe 62 terug innemen. Vanop Hill 62 heb je een prachtig zicht op de torens van Ieper en merk je meteen het strategisch belang van een hoogte tijdens WO I.
   Canadalaan - 8902 Ieper (Zillebeke)

 

Sponsorlogobalk