1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

1917

In het spoor van Georges Guynemer (FR)

Georges GuynemerSterk geïnteresseerd in mechaniek wil Georges Guynemer (1894-1917), zoon van een officier op rust uit Compiègne, eigenlijk vliegenier worden. Nadat hij bij het uitbreken van de oorlog al eens als vrijwilliger bij het leger wordt geweigerd, kan Guynemer in 1914 alsnog als vliegtuigmecanicien bij de Franse strijdkrachten worden ingelijfd. Hij klimt al snel op tot piloot. Reeds in juli 1915 behaalt hij zijn eerste luchtoverwinning en krijgt hiervoor een militair ereteken. Na Verdun en de Somme verhuist Guynemer met zijn Groupe de Combat N° 12 naar Duinkerke, om van daaruit de Derde Slag bij Ieper te ondersteunen.

Wanneer Guynemer in juli 1917 naar de Ypres Salient komt om aan de Derde Slag bij Ieper – la bataille des Flandres –  deel te nemen, is hij met 48 luchtoverwinningen reeds een beroemdheid. Boven Vlaanderen haalt hij nog eens vijf vijandelijke vliegtuigen neer, tot die fatale 11 september 1917 … Guynemer wordt boven Poelkapelle neergehaald, hoogstwaarschijnlijk door de Duitse piloot Kurt Wissemann. Door aanhoudende bombardementen wordt zijn lichaam nooit teruggevonden. Ook tegenstrijdige verklaringen maken van zijn dood een mysterie en van de man zelf een legende.

In het centrum van Poelkapelle wordt op 8 juli 1923 een monument ingehuldigd ter nagedachtenis van de legendarische neergestorte Franse vliegenier.
 
Bekijk hier een korte video over Georges Guynemer.
____________________________________________________________

Dagprogramma

 • 09u45 – 10u45:
  • Guynemer Monument, Langemark-PoelkapelleGuynemer-monument
   Dit monument is een eerbetoon aan de Franse piloot Georges Guynemer. Een ooievaar siert de top van het monument en verwijst daarmee naar het ‘Escadrille des Cigognes’, de eenheid waartoe Guynemer behoorde.
   Guynemerplein - 8920 Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)
    
  • Guynemerpaviljoen 
   Georges GuynemerDit paviljoen (nog in opbouw) wordt opgetrokken rond de figuur van Georges Guynemer. Naast de permanente expo is er vanaf 3 juni 2017 een tijdelijke tentoonstelling, waar de bezoeker meer te weten komt over de Franse bijdrage tot de Derde Slag bij Ieper en de militaire luchtvaart tijdens de Slag bij Passendale. Het aandeel van het Franse leger bleek enorm belangrijk in het overwegend Angelsaksisch offensief. Hoewel de Franse strijdkrachten zich in 1917 in een diepe crisis bevonden, konden ze door een meer behoedzame aanpak oprukken tot het Vrijbos in Houthulst. Daarnaast werd in 1917 voor het eerst op grote schaal gebruik gemaakt van de luchtmacht. Luchtvaart evolueerde van puur observeren naar een integraal onderdeel binnen de oorlogsvoering.
   Brugseweg 126-128 - 8920 Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)
    
 • 11u15 – 11u45:
  • Drie Grachten
   Drie Grachten in HouthulstEen naamsteen markeert in Merkem de site Drie Grachten. Hier zijn geen blijvende restanten van WO I aanwezig, maar in 1914-1918 stond op deze plek een belangrijke voorpost. In november 1914 vochten Franse Zouaven en Duitse soldaten om deze plaats. De Duitse aanval mislukte dankzij de kreet van een gevangengenomen Zouaaf, die als levend schild de oprukkende Duitsers vooraf ging: “Tirez donc au nom de Dieu, ce sont les Boches!”. Vanaf 3 juni 2017 vertelt een infomodule hier het verhaal van de vernietiging van de site Drie Grachten door de Franse artillerie in de aanloop naar de Derde Slag bij Ieper. De module focust eveneens op de inname van de stelling door het bataljon Fusiliers Marins. Autochrome kleurenfoto’s – in die tijd zeer zeldzaam – brachten deze lokale overwinning uitgebreid onder de aandacht.
   Drie Grachtensteenweg - 8650 Merkem (Houthulst)
    
 • 12u00 – 12u20:
  • Carrefour des Roses
   Carrefour des RosesIn 1929 onthulden Franse oud-strijders ‘Carrefour des Roses’, een monument voor hun kameraden die stierven tijdens de gasaanval (22 april 1915). Zij worden herdacht met authentieke monumenten uit hun streek: een 16de-eeuws cavaleriekruis, een appelboom uit de Calvados, een dolmen en kleine menhirs uit Bretagne. 
   Langemarkseweg – 8900 Ieper
    
 • 12u30 – 13u00: 
  • Franse militaire begraafplaats Saint Charles de Potyze
   St-Charles de PotyzeTijdens de Eerste Wereldoorlog bevond zich in de buurt van deze begraafplaats een schooltje. De Franse troepen gebruikten dit schooltje als medische post. Gesneuvelde soldaten werden begraven in de aanpalende tuin. Deze groeide uit tot een ware begraafplaats. Heel wat graven werden echter tijdens de oorlog verwoest. De huidige Franse begraafplaats is de grootste op Belgische bodem. Zo’n 4.200 Franse soldaten liggen hier begraven, waarvan 616 in het massagraf. Hier vind je ook 69 islamitische grafstenen, bovenaan afgerond met een hoefijzerboog
   Zonnebeekseweg 385 – 8900 Ieper
    
 • 13u00: lunch
   
 • 14u45 – 15u45: 
  • Monument aux Soldats Français 
   Monument aux soldats françaisOp de top van de Kemmelberg staat sinds 1932 een gedenkzuil als herinnering aan de vele Franse gesneuvelde soldaten. Zij vochten hier in april 1918 tijdens de Slag om de Kemmelberg. Dit ‘Monument aux Soldats Français’ symboliseert de Romeinse overwinningsgodin Victoria. De gedenkzuil wordt daarom vaak ‘Den Engel’ genoemd. Dit monument kijkt uit over het Franse massagraf aan de voet van de Kemmelberg.
   Kemmelbergweg - 8956 Kemmel (Heuvelland)
    
  • Franse militaire begraafplaats "Ossuaire français" Kemmel
   Onderaan de westelijke flank van de Kemmelberg ligt een Franse begraafplaats. Deze begraafplaats bestaat uit 4 massagraven waarin 5.294 Franse soldaten rusten. Enkel 57 onder hen zijn geïdentificeerd. Hun namen vind je terug op de centrale obelisk. Dit gedenkteken herinnert de Franse aanwezigheid tijdens WO I en herdenkt de vele Franse verliezen tijdens de Slag om de Kemmelberg in 1918. Vanaf dit punt geniet je van een prachtig panoramisch zicht.
   Kemmelbergweg - 8956 Kemmel (Heuvelland)

Sponsorlogobalk