1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

1917

In het spoor van Harry en Ronald Moorhouse (UK)

Harry and Ronald MoorhouseZowel Harry, een beroepsmilitair, als zijn zoon Ronald nemen dienst in het leger in 1914 en worden ingedeeld bij het 4th Battalion King’s Own Yorkshire Light Infantry (KOYLI), 49th Division. Zowel in augustus 1915 als in juli 1916 raakt Harry gewond, maar hij herstelt telkens en keert terug naar zijn bataljon.

Tijdens de Derde Slag bij Ieper heeft Lieutenant Colonel Harry Moorhouse het bevel over het 4th Battalion KOYLI. Op 9 oktober 1917 staat het bataljon in reserve. Tijdens de aanval wordt de eenheid onmiddellijk zwaar onder vuur genomen. Het 4th battalion KOYLI wordt ter versterking naar voor gestuurd. Ronald, die ondertussen Captain is, begeeft zich met zijn compagnie naar het eerste doel net voor Kronprinz Farm (weg ’s Graventafel – Mosselmarkt). Captain Ronald Moorhouse raakt dodelijk gewond terwijl hij zijn compagnie leidde. Wat later wordt ook Harry gedood. Hij wordt geraakt door een scherpschutter bij het verlaten van zijn hoofdkwartier, op weg om hulp te zoeken voor zijn zoon. De aanval loopt vast en zo goed als alle troepen moeten zich terugplooien op hun startpositie. Hun beide lichamen worden nooit teruggevonden. Ze worden samen herdacht op het Tyne Cot Memorial.

Bekijk hier een korte video over Harry en Ronald Moorhouse.

________________________________________

 
Dagprogramma

 • Villa Zonnedaele - Zonnebeke10u00 – 12u00:
  • Memorial Museum Passchendaele 1917
   Dit museum houdt de herinnering levendig aan de bloedige Slag bij Passendale. N.a.v. het project ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ vindt in het Landhuis ‘Villa Zonnedaele’ de thematische tentoonstelling 'Passchendaele, landschap in oorlog' plaats, over de cruciale rol van het verwoeste landschap tijdens de Slag bij Passendale.
   Berten Pilstraat 5 - 8980 Zonnebeke
    
 • 12u00 – 13u30: lunch
   
 • 13u30 – 15u00:
  • Tyne Cot Cemetery
   Tyne Cot Cemetery - ZonnebekeDeze Commonwealth begraafplaats is de belangrijkste getuige van de bloedige Slag bij Passendale. Op het Tyne Cot Memorial achteraan de begraafplaats staan de namen van net geen 35.000 vermiste soldaten, die sneuvelden na 15 augustus 1917. Ook de namen van Harry en Ronald Moorhouse staan er in de muur gegrift. Vanuit het nabijgelegen bezoekerscentrum heb je een uniek uitzicht over de oude slagvelden en krijg je het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery en de doden van Passendale te horen en te zien. N.a.v. het project ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ brengt een interactieve panoramatafel het verhaal van het landschap in 1917.
   Tynecotstraat 22 - 8980 Zonnebeke (Passendale)
    
 • In Flanders Fields Museum15u30 – 17u30:
  • In Flanders Fields Museum
   Dit museum is de poort naar de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en brengt het verhaal van deze oorlog in de frontstreek. De tijdelijke tentoonstelling ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ geeft de bezoeker o.a. een algemene introductie over de Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper. Een belangrijke rol in de tentoonstelling is weggelegd voor de werken van de Australische oorlogsfotografen Frank Hurley & Hubert Wilkins en de bewerkte hedendaagse foto’s van Ian Alderman.
   Lakenhallen – Grote Markt 34 – 8900 Ieper
    
 • 17u30 – 19u30: avondmaal in Ieper
   
 • 20u00:
  • Menin Gate, IeperLast Post onder de Menenpoort
   Sinds 1928 wordt iedere avond onder de indrukwekkende Menenpoort om 20u stipt de 'Last Post' geblazen, in het leger traditioneel gespeeld ter afsluiting van de dag, maar tegenwoordig voornamelijk bekend als laatste groet aan de gesneuvelden. Deze ingetogen ceremonie wordt door de klaroenblazers uitgevoerd ter ere van de soldaten van het toenmalige Britse Rijk en van de geallieerden die in Wereldoorlog I in de 'Ypres Salient' gesneuveld zijn.
   Menenstraat - 8900 Ieper

 

Sponsorlogobalk