1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

1917

In het spoor van Samuel Frickleton (NZL)

Samuel FrickletonSamuel Frickleton wordt in 1891 geboren in Slamannan, Schotland. In 1908 immigreert zijn familie naar Nieuw-Zeeland en werkt hij er als mijnwerker. Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, gaat hij samen met zijn vier broers in dienst. Hij is kort betrokken bij de aanvallen in 1915 in Gallipoli, maar wordt in november terug huiswaarts gestuurd omdat hij medisch ongeschikt zou zijn. In april 1916 neemt hij opnieuw dienst en wordt hij ingedeeld bij de 3rd Battalion New Zealand Rifle Brigade.

Op 7 juni 1917 neemt zijn bataljon deel aan de Mijnenslag. Tijdens de inname van Mesen raakt Frickleton licht gewond, maar dat weerhoudt hem niet om de aanval verder te zetten. Hij neemt het heft in eigen handen wanneer de Nieuw-Zeelandse troepen opgehouden worden, en schakelt eigenhandig twee Duitse machinegeweerposten uit. Voor zijn moedige daden krijgt hij een Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding. Tijdens het verdere verloop van de aanval, raakt hij een tweede keer gewond en wordt hij geëvacueerd en naar een hospitaal in Groot-Brittannië gebracht. Door zijn verwondingen keert hij niet meer terug naar het slagveld. Hij overleeft de oorlog en overlijdt in 1971.
 
Bekijk hier een korte video over Samuel Frickleton.

_________________________________________________

Dagprogramma

 • 10u00 – 12u00:
  • Tourist Information Point (TIP), MesenToeristisch Informatiepunt Mesen
   Het infopunt van Mesen laat je kennismaken met het historische verhaal van Mesen tijdens de Groote Oorlog. De tijdelijke tentoonstelling in het kader van ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’, getiteld ‘100 New Zealand Faces of Messines’, vestigt de aandacht op de impact van de Eerste Wereldoorlog op Nieuw-Zeeland via meer dan 100 individuele persoonsverhalen. Vanuit het TIP vertrekt een wandellus naar de kerk van Mesen, het Iers Vredespark en het New Zealand Memorial Park.
   Markt 1 – 8957 Mesen
    
 • 12u00 – 13u30: lunch
   
 • 14u00 – 15u00:
  • Polygoonbos
   Buttes New British CemeteryIn het Polygoonbos bevindt zich de Commonwealth begraafplaats ‘Buttes New British Cemetery’ met het ‘New Zealand Memorial’, dat ongeveer 383 soldaten van de Nieuw-Zeelandse divisie herdenkt. Op de ‘Butte’ is er een monument voor de 5de Australische divisie. In het bos staan er nog verschillende bunkers. Aan de andere kant van de straat bevindt zich Polygon Wood Cemetery. Ieder jaar op ANZAC Day (25 april) vindt op ‘Buttes New British Cemetery’ een ‘Dawn Service’ plaats.
   Lange Dreve 5 – 8980 Zonnebeke
    
  • Gedenkzuil voor de Nieuw-Zeelandse Divisie
   New Zealand Memorial, 's Gravenstafel Het gedenkteken op het gehucht ’s Graventafel herdenkt de rol van de Nieuw-Zeelandse Divisie tijdens de Slag bij Broodseinde (4 oktober 1917). Deze aanval door de ANZAC troepenmacht zorgde ervoor dat de geallieerden tijdens de tweede fase van het offensief succesvol konden oprukken. Wegens onvoldoende voorbereidingen liep de aanval enkele dagen later echter terug vast.
   ’s Graventafelstraat – 8980 Zonnebeke (Passendale)
    
 • 15u00 – 16u30:
  • Tyne Cot Cemetery - ZonnebekeTyne Cot Cemetery
   Deze Commonwealth begraafplaats is de belangrijkste getuige van de bloedige Slag bij Passendale. Vanuit het nabijgelegen bezoekerscentrum heb je een uniek uitzicht over de oude slagvelden en krijg je het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery en de doden van Passendale te horen en te zien. N.a.v. het project ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ brengt een interactieve panoramatafel het verhaal van het landschap in 1917.
   Tynecotstraat 22 - 8980 Zonnebeke (Passendale)

 

Sponsorlogobalk