1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

1917

In het spoor van The Seabrooks (AUS)


The Seabrook brothersDe Australische broers Theo Leslie, George Ross en William Keith Seabrook besluiten zich in 1916 aan te sluiten bij het leger. Na hun opleiding worden ze bij het 17th Infantry Battalion A.I.F. (2e Australische Divisie) gevoegd. Op 20 september 1917 wordt hun eenheid voor het eerst ingezet, bij Slag bij de Meenseweg.

Nog voor William Keith het front kan bereiken, raakt hij ernstig gewond na een granaatinslag bij Hellfire Corner. Hij wordt afgevoerd naar het 10th Casualty Clearing Station, vandaag Lijssenthoek, waar hij de volgende dag sterft aan zijn verwondingen. Hij ligt begraven op Lijssenthoek Cemetery.

Theo Leslie en George Ross bereiken de frontlijn wel, maar sneuvelen beiden nog diezelfde dag tijdens de aanval. De meeste getuigen maken melding dat ze bij Anzac-House (de kruising van de Lotegatstraat en Grote Molenstraat, Zonnebeke) zaten, wat erop wijst dat de aanval al in een gevorderd stadium zat. Beide broers worden herdacht op de Menenpoort.

Aanvankelijk is er nogal wat verwarring over hun lot, maar op 4 december 1917 volgt het definitieve bericht dat de drie broers gesneuveld zijn. Ondanks het bericht én de ontvangst van de drie Death Plaques, is hun moeder tot aan haar dood in 1929 blijven geloven dat George Ross nog in leven was, maar zijn geheugen was kwijtgeraakt.
 
Bekijk hier een korte video over The Seabrooks.

__________________________________________________

Dagprogramma

 • Villa Zonnedaele - Zonnebeke10u00 – 12u00:
  • Memorial Museum Passchendaele 1917
   Dit museum houdt de herinnering levendig aan de bloedige Slag bij Passendale. N.a.v. het project ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ vindt in het Landhuis ‘Villa Zonnedaele’ de thematische tentoonstelling 'Passchendaele, landschap in oorlog' plaats, over de cruciale rol van het verwoeste landschap tijdens de Slag bij Passendale.
   Berten Pilstraat 5 - 8980 Zonnebeke
    
 • 12u00 – 13u30: lunch
   
 • 13u30 – 14u30:
  • Polygoonbos
   Buttes New British CemeteryIn het Polygoonbos bevindt zich de Commonwealth begraafplaats ‘Buttes New British Cemetery’ met het ‘New Zealand Memorial’, dat ongeveer 383 soldaten van de Nieuw-Zeelandse divisie herdenkt. Op de ‘Butte’ is er een monument voor de 5de Australische divisie. In het bos staan er nog verschillende bunkers. Aan de andere kant van de straat bevindt zich Polygon Wood Cemetery. Ieder jaar op ANZAC Day (25 april) vindt op ‘Buttes New British Cemetery’ een ‘Dawn Service’ plaats.
   Lange Dreve 5 – 8980 Zonnebeke
    
 • 15u00 – 15u30:
  • Menin Gate, IeperDe Menenpoort
   Dit monument is het bekendste Commonwealth-oorlogsgedenkteken in Vlaanderen. De stenen panelen dragen de namen van de 54.896 soldaten uit de ‘Salient’ die als vermist werden opgegeven en dus geen bekend graf hebben. Je vindt er de namen van gesneuvelden die vielen voor 15 augustus 1917. Daarnaast bevat het ook de namen van alle vermisten uit overzeese gebieden, behalve Nieuw-Zeeland, waaronder ook Theo Leslie en George Ross Seabrook.
   Menenstraat - 8900 Ieper
    
 • 16u00 – 17u00:
  • Lijssenthoek Military Cemetery Visitors Centre, PoperingeLijssenthoek Military Cemetery
   Van 1915-1920 was op het gehucht Lijssenthoek het grootste Britse evacuatiehospitaal van de Ieperboog gevestigd. Vandaag is de begraafplaats een getuige van meer dan vier jaar oorlogsgeweld. Er liggen 10.784 slachtoffers begraven, waaronder William Keith Seabrook. N.a.v. het project ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen’ vertelt een infomodule er het verhaal van de voorbereidingen op de Derde Slag bij Ieper en de omvang van de hospitaalsite.
   Boescheepseweg 35 – 8970 Poperinge

 

Sponsorlogobalk