1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

1917

Langlopende events

 

ComingWorldRememberMeCOMING WORLD REMEMBER ME (CWRM)
IEPER - NIEUWPOORT

Tijdens de periode 2014-2018 kunnen mensen wereldwijd onder de titel Coming World Remember Me workshops volgen om samen 600.000 beeldjes te maken uit klei; één beeldje voor iedere gesneuvelde op Belgische bodem uit de Eerste Wereldoorlog. Op het einde van de herdenkingsperiode, in 2018, komen alle beeldjes samen in een land-art installatie in het provinciaal domein De Palingbeek in Ieper. Een beeldje maken neemt slechts 15 minuten in beslag en kan in het atelier in Ieper (Kazematten) of in Nieuwpoort (Bommenvrij). 
vzw Kunst | + 32 (0)58 62 39 29 | www.cwrm.be
 
RETURN OF THE MENIN GATE LIONS

TERUGKEER VAN DE LEEUWEN VAN DE MENENPOORT
24 APRIL - 11 NOVEMBER 2017, IEPER

In 1936 schonk de burgemeester van Ieper twee grote stenen leeuwen die als ‘wachters’ voor het Australian War Memorial zouden dienen. De leeuwen waren uit kalksteen gekapt en werden aan de Australische regering gegeven als teken van vriendschap. Oorspronkelijk stonden de leeuwen op een sokkel aan beide kanten van de Menenpoort in Ieper. Die poort was een van de enige twee toegangen tot de middeleeuwse versterkte stad. Het was door die poort dat de geallieerde soldaten tussen 1914 en 1918 naar de slagvelden rond Ieper trokken. Jarenlang stonden de leeuwen aan de ingang van het Australian War Memorial in Canberra. 
Van april tot november 2017 zullen de leeuwen tijdelijk terugkeren naar Ieper, waar ze op de brug bij de Menenpoort te zien zullen zijn. Een kleine tentoonstelling in het In Flanders Fields Museum zal uitleg geven bij de geschiedenis van de leeuwen.
Toerisme Ieper | +32 (0)57 23 92 20 | www.toerismeieper.be
  

Picture by F. Hurley - source: AWM (E01220). Five Australians, members of a field artillery brigade, passing along a duckboard track over mud and water among gaunt bare tree trunks in the Ypres Salient.TENTOONSTELLINGEN ‘1917 TOTALE OORLOG IN VLAANDEREN’ 
3 JUNI – 31 DECEMBER 2017
IEPER, ZONNEBEKE, HEUVELLAND, MESEN, LANGEMARK-POELKAPELLE, POPERINGE EN HOUTHULST

In 2017 slaan 7 gemeenten, wiens grondgebied het strijdtoneel vormde bij de beruchte Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper, de handen in elkaar om i.s.m. Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen het verhaal van ‘1917’ te vertellen. Dit aan de hand van tentoonstellingen en diverse infomodules bij de belangrijkste WO I-sites in de Zuidelijke Westhoek. Vanuit deze tentoonstellingen en infomodules worden bezoekers het landschap ingestuurd om de sites van 1917 te ontdekken, ervaren en begrijpen via diverse wandelingen, fietstochten en autocircuits.
www.flandersfields.be/1917
 
Lange Max

DE GEVOLGEN VAN DE III. FLANDERNSCHLACHT IN DE REGIO DIKSMUIDE – NIEUWPOORT 
24 JUNI - EIND 2017, KOEKELARE (LANGE MAX SITE)

Themaweekend (24-25 juni) en tijdelijke tentoonstelling (tot eind 2017) rond de herdenking van de eerste beschieting van Lange Max op Duinkerke.
Lange Max Museum | +32 (0)475 58 50 51 | www.langemaxmuseum.be
 

Battle of the Dunes_WestfrontTHE BATTLE OF THE DUNES. AUSTRALIËRS, RHODESIËRS, ENGELSEN EN SCHOTTEN IN NIEUWPOORT
24 JUNI - EIND 2017, NIEUWPOORT (BEZOEKERSCENTRUM WESTFRONT)

The Battle of the Dunes is een vergeten veldslag. Zo staat het in een brochure van een Engels reisbureau voor oorlogstoerisme. Nieuwpoort maakte deel uit van de plannen voor het Britse zomeroffensief van 1917. De militaire objectieven op papier waren Oostende, Zeebrugge en Roeselare. Maar verder dan Passendale zijn de Britten niet geraakt en zelfs dat tegen een onvergeeflijk zware tol aan levens. In Nieuwpoort werden Engelsen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Rhodesiërs in de verdediging gedwongen en het zijn Schotten die ternauwernood de stad wisten te behouden. Met doedelzakken en tunnels tegen mosterdgas en vliegtuigen. De oorlogsbegraafplaatsen van Koksijde en St.-Joris en het Britse monument voor de vermisten zijn er nog stille getuigen van.
Bezoekerscentrum Westfront | +32 (0)58 23 07 33 | www.westfrontnieuwpoort.be
 

Tag for remembranceTAG FOR REMEMBRANCE PROJECT
1 JULI - 10 NOVEMBER 2017, ZONNEBEKE

Vanaf 1 juli tot en met 10 november kan iedereen een persoonlijke vredesboodschap nalaten in het Memorial Museum Passchendaele 1917, het bezoekerscentrum van Tyne Cot Cemetery of online via www.passchendaele2017.org. Een selectie van deze boodschappen wordt op ‘tags’ gegraveerd. Deze ‘tags’ worden nadien verwerkt in een permanent kunstwerk dat een plaats zal krijgen in het Passchendaele Memorial Park.
Memorial Museum Passchendaele 1917 | +32 (0)51 77 04 41 | 
www.passchendaele2017.org
 

Talbot HouseTIJDELIJKE TENTOONSTELLING OVER TALBOT HOUSE - SLAG BIJ PASSENDAELE
1 JULI – 17 DECEMBER, TALBOT HOUSE IN POPERINGE

De directe link tussen het hoogtepunt, “the Zenith” according to Tubby, in het bestaan van Talbot House en de slag bij Passendaele, met de focus op de personen, documenten en voorwerpen in ons archief.
Talbot House | +32 (0)57 33 32 28 | www.talbothouse.be

 

Museum on the IjzerTIJDELIJKE TENTOONSTELLING 'MYSTISCH LANDSCHAP'
1 SEPTEMBER – 30 DECEMBER, DIKSMUIDE (MUSEUM AAN DE IJZER)

Deze tentoonstelling presenteert het werk van Sam Vanoverschelde die, na enkele maanden research naar de omzwervingen van zijn overgrootvader Joe English tijdens WO1, zelf op pad ging langs die plekken om nieuw werk te maken. De foto’s presenteren een hedendaagse blik op het landschap dat Vlaanderen 100 jaar later is geworden. De tentoonstelling vindt plaats op de eerste verdieping van de IJzertoren.
Museum aan de IJzer | +32 (0)51 50 02 86 | www.museumaandeijzer.be

 

Sponsorlogobalk