1917, Totale Oorlog in Vlaanderen

1917

Nieuws


Nakomeling van Bernhard Johann te Löken uit Duitsland herdenkt familielid tijdens Last Post - 5/10/2017

Kransneerlegging Stefanie Remberg ©Last Post AssociationTijdens de Last Post werden bloemen neergelegd door Stefanie Remberg, de achterkleindochter van Bernhard Johann te Löken. Johann wordt in 1885 geboren in Rheine, Duitsland. Hij blijft er wonen en vindt er werk als wever. In 1912 huwt hij met Aleida Bekker en samen hebben ze twee kinderen. Wanneer de oorlog uitbreekt, neemt hij dienst en wordt hij als Landssturmmann ingedeeld bij het 7de Reserve Infanterie Regiment. 

Tijdens de Derde Slag bij Ieper wordt ook zijn regiment naar het Vlaamse front gestuurd. Op 20 september 1917 voeren de geallieerden (o.a. de 9th Battalion Scottish Rifles en de 17th Battalion Australian Infantry) een aanval uit, beter bekend als de Slag bij de Meenseweg. Diezelfde dag neemt zijn bataljon deel aan een tegenaanval, om verloren terrein goed te maken. Uiteindelijk moeten de Duitsers zich toch terugplooien op hun nieuwe positie (Grotemolen-Süd, nu de Lotegatstraat tussen het Polygoonbos en Zonnebeke). In de nacht van 20 op 21 september worden de Duitse soldaten er voortdurend door vijandelijk artillerievuur bestookt. Hierdoor loopt Bernhard een borst- en hoofdwonde op en laat hij uiteindelijk het leven op 21 september 1917. Hij wordt herdacht op het Soldatenfriedhof in Langemark.

Westtoer heeft met de steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Regering uit 7 landen telkens twee nakomelingen uitgenodigd om 100 jaar later hier hun familielid te komen herdenken. De nakomelingen komen gespreid over het jaar. Westtoer komt tussen in de reis- en verblijfskosten en biedt hen ook een gepersonaliseerd programma in de streek aan.

_______________________________________________

Australiër herdenkt drie gesneuvelde grootooms - 21/09/2017

© Eric FlamandOnder de Menenpoort in Ieper werd gisteren tijdens de Last Post hulde gebracht aan drie gesneuvelde Australische broers. De drie lieten op dezelfde dag het leven bij de Derde Slag om Ieper. The Seabrook Brothers waren de grootooms van Wayne Sheen, die samen met zijn vrouw een krans neerlegde. "We zijn blij dat de broers deze eer te beurt valt en dat ze niet zijn vergeten", aldus Wayne.

Nadat het provinciebedrijf Westtoer eerder nabestaanden van Britten, Nieuw-Zeelanders en Ieren naar Ieper bracht om gesneuvelde familieleden te herdenken, was het gisteren de beurt aan de Australiërs. "We hebben uit 7 landen telkens twee nakomelingen uitgenodigd om 100 jaar later hier hun familielid te komen herdenken", aldus Stephen Lodewyck van Westtoer. "We hadden al verschillende landen en later op het jaar verwelkomen we nog Duitsland en Canada. Westtoer komt tussen in de reis- en verblijfskosten en biedt hen ook een gepersonaliseerd programma in de streek aan."

The Seabrook brothersThe Seabrook Brothers, de drie broers die gisteren werden herdacht, sloten zich in 1916 aan bij het leger. Na hun opleiding werden Theo Leslie, George Ross en William Keith Seabrook ingelijfd bij het 17th Infantry Battalion A.I.F. van de 2de Australische Divisie. Op 20 september 1917 wordt hun eenheid voor het eerst ingezet, bij Slag bij de Meenseweg. Nog voor William Keith het front kon bereiken, raakt hij ernstig gewond na een granaatinslag bij Hellfire Corner. Hij wordt afgevoerd naar het 10th Casualty Clearing Station - vandaag bekend als de Lijssenthoek - waar hij de volgende dag sterft aan zijn verwondingen. Hij ligt begraven op Lijssenthoek Military Cemetery. Theo Leslie en George Ross bereiken de frontlijn wel, maar sneuvelen beiden nog diezelfde dag tijdens de aanval. De meeste getuigen maken melding dat ze bij Anzac-House zaten, wat erop wijst dat de aanval al in een gevorderd stadium was.

Wayne Sheen en zijn echtgenote Kathryn uit Sydney legden gisteren een krans neer tijdens de Last Post. "Drie jaar geleden waren we hier ook al in België op bezoek", vertelt Wayne Sheen. "Toen bezochten we het graf van William en gingen naar een museum. Ik herinner mij dat het bijna sluitingstijd was. Mijn vrouw en haar vaders neef zagen dat er een concert was voor drie gesneuvelde broers. Het bleek om The Seabrook Brothers te gaan, wat een ongelofelijk toeval was."

Volgende generaties
Wayne en zijn vrouw zeggen heel blij te zijn dat hun overleden grootooms nu een herdenking krijgen onder de Menenpoort. "Het is veelbetekenend dat de familie nog altijd de dood van de drie herdenkt. Er is immers een tijd geweest toen mensen niet meer wilden herinnerd worden aan het verlies van de oorlog. Nu is dat gelukkig wel weer het geval, zodat de slachtoffers niet worden vergeten. Ik denk dat ook de volgende generaties het zullen blijven herdenken." Wayne merkt wel op dat het in Australië niet zo fel leeft als in ons land. "In het Australian War Memorial is er een item gewijd aan de The Seabrook Brothers, maar de familie wist dat niet eens."

Lieveling
Toen de drie jongens naar de oorlog trokken, was de grootmoeder van Wayne, de zus van de soldaten, negen jaar oud. "Er was nog een zus en twee broers, een groot gezin dus", klinkt het. De moeder van de gesneuvelde broers, die stierven op respectievelijk 25, 24 en 21 jarige leeftijd, heeft altijd geloofd dat er een van hen nog in leven was. "Het verhaal gaat dat Georges altijd de lieveling van de vrouw was. Ze wou niet geloven dat hij was gestorven. Toen zij overleed, geloofde ze nog steeds dat Georges nog leefde, maar dat hij zijn geheugen kwijt was of zo."

Gratis ticket
De communicatie was dan ook heel slecht in die tijd. "Eerst meldde het leger dat er één dood was en de anderen gewond, of dat ze alle drie gewond waren. Op het einde waren ze allemaal dood, maar iemand vertelde de moeder dat er wellicht nog één in leven was. De moeder kreeg zelfs een gratis ticket om naar de haven te reizen en daar de soldaten te verwelkomen bij hun terugkomst, maar ze had niemand meer om te verwelkomen. Je kan je toch niet voorstellen wat zij doormaakte."
Bron: Het Laatste Nieuws

_______________________________________________

Familielid uit het Verenigd Koninkrijk herdenkt vader en zoon die tijdens slag om het leven kwamen - 31/07/2017

Kransneerlegging voor Harry en Ronald MoorhouseTijdens de Last Post werden bloemen neergelegd door de Britse Rebbeca Lisle, de achterkleindochter van Harry Moorhouse. Harry en zijn zoon Ronald kwamen beiden op dezelfde dag om het leven tijdens de Derde Slag bij Ieper. 

Harry en Ronald Moorhouse gingen alle twee in 1914 in dienst in het leger en werden ingedeeld bij het 4th Battalion King's Own Yorkshire Light Infantry (KOYLI), 49th Division. Tijdens de Derde Slag bij Ieper raakt captain Ronald Moorhouse dodelijk gewond terwijl hij zijn compagnie leidde. Wat later op de dag wordt Harry door een sluipschutter geraakt terwijl hij hulp wou halen voor zijn zoon. Hun beide lichamen worden nooit teruggevonden. "Ik kan niet goed beschrijven wat het betekent voor mij om hier aanwezig te zijn", aldus Rebbeca. "Het is prachtig dat we op zo'n moment ons respect mogen betuigen aan Harry en Ronald en alle andere soldaten. Ze gaven hun leven voor ons, voor onze vrijheid. Het is dan ook heel belangrijk dat we dit blijven herdenken. Zo'n leed is heel triest."
Bron: Het Laatste Nieuws

_______________________________________________

Nakomelingen van soldaten uit Nieuw-Zeeland en Ierland herdenken familielid tijdens Last Post - 8/06/2017

Family Frickleton & Hanratty_© Eric FlamandOp donderdag 8 juni 2017 komen een aantal nakomelingen (relatives, descendants) van een soldaat uit Nieuw-Zeeland en Ierland die hier 100 jaar geleden tijdens de Mijnenslag gestreden heeft, hun familielid herdenken tijdens de Last Post en hun respect betuigen door een krans neer te leggen.

Westtoer heeft met de steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Regering uit 7 landen telkens twee nakomelingen uitgenodigd om 100 jaar later hier hun familielid te komen herdenken. De nakomelingen komen gespreid over het jaar en uit Nieuw-Zeeland (deze week), Ierland (deze week), Verenigd Koninkrijk (eind juli), Frankrijk (september), Australië (september), Duitsland (oktober) en Canada (november). Westtoer komt tussen in de reis- en verblijfskosten en biedt hen ook een gepersonaliseerd programma in de streek aan.

Julia Tatam and Michael Cassin Frickelton_© Eric FlamandConcreet:

  • De Nieuw-Zeelandse Julia Tatam is de kleindochter van Samuel Frickleton, die op 7 juni 1917 met zijn bataljon deelnam aan de Mijnenslag. Voor zijn moedige daden krijgt hij een Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding. Hij overleeft de oorlog en overlijdt in 1971. 100 jaar later herdenken Julia en haar man Michael Cassin haar grootvader met een kransneerlegging onder de Menenpoort in Ieper. 
     
  • Brian Hanratty and son Killian_© Eric FlamandDe Ier Brian Hanratty is de zoon van Alphie Hanratty. Hij trok met het 10th battalion (South Belfast volunteers) Royal Irish Rifles (36th Ulster Division) de heuvelrug van de Wijtschateboog op en kon met zijn peloton van 40 soldaten zonder veel verliezen de vooropgestelde doelen veiligstellen. Alphie overleefde de oorlog en studeerde voor arts. Later kreeg hij één zoon, namelijk Brian. Een filmpje en alle andere info over Alphie Hanratty, kan je hier vinden. Opmerkelijk is de brief in het filmpje, die de originele brief is die Alphie aan zijn moeder schreef op 14 juni 1917 met het relaas van zijn indrukken op de eerste dag van de Mijnenslag. De voice-over die deze brief voorleest, werd ingelezen door … Alphie’s zoon Brian. 100 jaar later legt Brian in het gezelschap van zijn zoon, Kilian, een krans neer onder de Menenpoort in Ieper.

_________________________________________________

Expo Mesen geopend in aanwezigheid van de Nieuw-Zeelandse Gouverneur-Generaal - 7/06/2017

Opening expo Mesen - 7/06/2017De thematische tentoonstelling ‘100 New Zealand Faces of Messines’ werd officieel geopend op woensdag 7 juni 2017 in aanwezigheid van de Gouverneur-Generaal van Nieuw-Zeeland.

Deze expo vestigt de aandacht op de enorme impact van de Eerste Wereldoorlog op Nieuw-Zeeland. Op een bevolking van ongeveer één miljoen inwoners, vertrekt een kleine 10% naar de andere kant van de wereld om aan de Groote Oorlog deel te nemen. Aan de hand van 100 individuele verhalen wordt die immense impact nader geschetst.

_________________________________________________

Grote belangstelling voor opening expo 'Iers bloed en Vlaamse modder' in Kemmel - 7/06/2017

Opening expo KemmelDe officiële opening van de thematische tentoonstelling '7 juni 1917: Iers bloed en Vlaamse modder' in Kemmel vond plaats op woensdag 7 juni 2017 om 17.30 uur. 

De kerk van Kemmel biedt onderdak aan de thematische tentoonstelling ‘7 juni 1917: Iers bloed en Vlaamse modder’. Ierland kent een woelige geschiedenis. Tijdens de Mijnenslag vechten de 16th (Irish) Division en de 36th (Ulster) Division zij aan zij. Gezien hun politieke achtergrond, kunnen we spreken van een unieke samenwerking. De gezamenlijke deelname heeft tot op vandaag een sterke symbolische waarde.
 

Logos project partners