De Weg van de Pelgrim

Tentoonstelling
Poperinge

Reeds in de zomer van 1920 geeft het nieuw opgerichte ‘Talbot House, Londen’ een reisgids uit met als titel ‘The Pilgrim’s Guide to the Ypres Salient’. Ze bevat bijdragen over het leven aan en achter het front, geschreven en geïllustreerd door Talbot House-veteranen als eerbetoon aan hun gesneuvelde makkers. Daarnaast bevat de gids gedetailleerde praktische informatie i.v.m. de reis naar en de transportmogelijkheden in de Ieperboog, het logiesaanbod, plattegronden en kaartjes, een overzicht van alle begraafplaatsen en een zestal uitgewerkte rondritten. Verder is er een uitgebreide sectie met hoogst interessante advertenties.

Op basis van deze reisgids, die vooral gebruikt werd door de leden van Toc H (de uit Talbot House ontstane liefdadigheidsorganisatie), werd nu een tentoonstelling gebouwd. Daarin zijn een 150-tal niet eerder vertoonde foto’s te zien, veelal uit de privéalbums van de pelgrims, samen met een 40-tal documenten en getuigenissen, uit de collectie van Talbot House. Ze focussen vooral op de persoonlijke tragiek die vaak met zo’n pelgrimstocht gepaard ging, maar ook het anekdotische en het typisch Britse vleugje humor ontbreken niet. Samen met de pelgrims gaat de bezoeker eerst op tocht in Ieper om dan uit te waaieren in alle windrichtingen, waarbij tal van sites bezocht worden die gelinkt zijn aan ‘Talbotousians’. Speciale aandacht gaat daarbij naar de twee absolute toppers van elke pelgrimstocht: een bezoek aan het graf van Gilbert Talbot in Sanctuary Wood Cemetery en aan het voormalige Talbot House, inmiddels weer bewoond door de eigenaar en zijn gezin.

Met persoonlijke getuigenissen komt de oorlog wel erg dichtbij. In het spoor van de pelgrims ploeteren we door nog niet opgekuiste stukken slagveld met overal rondslingerend oorlogsmateriaal en hier en daar menselijke overblijfselen, maken we kennis met de beginnende handel in souvenirs, zien we de begraafplaatsen in opbouw en zijn we aanwezig bij de inhuldiging van private gedenktekens.

Thema: 
Wereldoorlog

Contact

Adres: 
Talbot House
Gasthuisstraat 43
8970 Poperinge
Telefoon/Fax:
+32 57 33 32 28

Openingsinformatie

Wanneer:
  • 10/07/2019 om 10:00 tot 15/12/2019 om 17:30
    Aan agenda toevoegen 10/07/2019 10:00 15/12/2019 17:30 Europe/Brussels De Weg van de Pelgrim

    Reeds in de zomer van 1920 geeft het nieuw opgerichte ‘Talbot House, Londen’ een reisgids uit met als titel ‘The Pilgrim’s Guide to the Ypres Salient’. Ze bevat bijdragen over het leven aan en achter het front, geschreven en geïllustreerd door Talbot House-veteranen als eerbetoon aan hun gesneuvelde makkers. Daarnaast bevat de gids gedetailleerde praktische informatie i.v.m. de reis naar en de transportmogelijkheden in de Ieperboog, het logiesaanbod, plattegronden en kaartjes, een overzicht van alle begraafplaatsen en een zestal uitgewerkte rondritten.

    Gasthuisstraat 43, 8970 Poperinge DD/MM/YYYY

Prijsinformatie

Prijs:
Geen prijs info

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Restaurants, cafés en logies met uitzondering van hotels zijn momenteel gesloten. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf. Toeristisch-recreatieve verplaatsingen beperk je momenteel nog tot je woonomgeving. Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF