Albert I-monument

Monument
Nieuwpoort

Het Koning Albertmonument werd opgericht op initiatief en met steun van de oudstrijdersverenigingen van de Eerste Wereldoorlog. De boorden van de IJzer werden als plaats hiervoor gekozen om de grote rol die de stroom tijdens deze oorlog speelde. Het gedenkteken dateert uit 1938 en is een ontwerp van Julien de Ridder. De beeldhouwer is Karel Aubroeck.

Het monument is cirkelvormig en heeft een diameter van 30m. Twintig zuilen van baksteen uit de IJzervallei dragen een ringbalk van 100m omtrek, boven een kruisvormig terras. Boven op de ringbalk is een wandelgang met oriëntatietafels, die een prachtig uitzicht over de IJzervlakte biedt.

Het monument werd in 1973 – 1974 grondig gerestaureerd. De eerste zondag van augustus wordt hier het Nationaal Huldebetoon aan Z.M. Koning Albert I en de helden van de IJzer gehouden. Ter gelegenheid van de herdenking van de Groote Oorlog werd onder het monument een nieuw bezoekerscentrum gebouwd en ingericht. In het interactieve centrum 'Westfront Nieuwpoort' is een permanente tentoonstelling over de onderwaterzetting te bezichtigen, alsook een jaarlijkse tijdelijke tentoonstelling. Voor meer informatie over Westfront Nieuwpoort (openingsuren en toegangsprijzen): zie Westfront Nieuwpoort.

Extra info: Het monument zelf is dagelijks te bezichtigen en gratis toegankelijk.

Thema: 
Wereldoorlog

Contact

Adres: 
Albert I-monument
Kustweg 1
8620 Nieuwpoort
Telefoon/Fax:
+32 58 22 44 44

Openingsinformatie

Open:
Permanent open

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF