Frans monument en massagraf Kemmelberg

Monument
Kemmel

Frans Monument 'Den Engel'
De gedenkzuil op de top van de Kemmelberg is één van de belangrijkste Franse monumenten in de Westhoek. Het herinnert ons aan de vele Fransen die hier in april 1918 vochten tijdens de Slag om de Kemmelberg.
Het gedenkteken, in de volksmond ook wel ‘Den Engel’ genoemd, is een 17 meter hoge zuil uit wit cement. Op de sokkel voor de zuil staat het beeld van de overwinningsgodin Nikè in Grieks gewaad, met haar vleugels gespreid tegen
de beide zijden van de zuil. In elke hand houdt ze een lauwerkrans. De Griekse godin staart met treurende blik naar het
lager gelegen massagraf en het slagveld. De zijkanten van de obelisk vermelden de namen van de Franse eenheden die
hier werden ingezet. Deze zuil werd op 18 september 1932 onthuld in aanwezigheid van de Franse generaals Lacapelle en Pétain. Omstreeks 1970 vernietigde een blikseminslag de gelauwerde Franse helm op de top ervan. Het bijhorende Frans massagraf – ook wel ‘ossuaire’ genoemd – ligt tegen de westelijke flank van de Kemmelberg, met zicht op de Zwarteberg, Rodeberg en Scherpenberg. Het prachtig uitzicht geeft meteen ook inzicht in het strategische belang van deze sector en van de Slag om de Kemmelberg.

Frans Massagraf
Het massagraf - in feite gaat het om vier massagraven - werd pas aangelegd na de wapenstilstand van november 1918. Vandaag liggen er 5294 Franse doden. Slechts 57 van hen konden worden geïdentificeerd, sommigen slechts
gedeeltelijk. Hun namen staan op het dodenmonument, de obelisk uit witte natuursteen met bovenaan een Gallische haan, die verrijst in het midden van het massagraf.

Gratis toegankelijk.

Beide plekken zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Thema: 
Wereldoorlog

Contact

Adres: 
Frans monument en massagraf Kemmelberg
Kemmelbergweg
8956 Kemmel
Telefoon/Fax:
+32 57 45 04 55

Openingsinformatie

Open:
Permanent open

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF