Militaire veldkeuken Gapaard

Oorlogssite
Lo-Reninge

Op het weiland, gelegen op de hoek van de Romanestraat, N8 en Gapaard, staat een landgebouwtje dat in de Eerste Wereldoorlog fungeerde als militaire veldkeuken. Dit gebouwtje met waterput werd bij MB van 28 juli 2011 definitief beschermd als monument.

Het gebouwtje vormt de enige nog bewaarde bakstenen militaire keuken (bouwjaar vermoedelijk 1917). Deze hoofdkeuken lag in het kantonnement Lo-Pollinkhove en vormde een onderdeel van de barakkenkampen voor de inkwartiering van Belgische troepen en Franse eenheden achter de Belgische frontlinie (“halve rust”).

Het perceel en de veldkeuken werd aangekocht door de Vlaamse Landmaatschappij en werd na restauratie overgedragen aan de Stad Lo-Reninge.

Onder het stalen frame, dat het verdwenen bouwvolume van de voormalige uitbouw van de keuken evoceert, werd een picknickruimte ingericht. Het resterend, rechtstaand buitenmuurtje van het verdwenen bouwvolume diende noodgedwongen opnieuw opgetrokken in baksteen.

Vanaf de picknickruimte kan je rechtstreeks de keuken betreden (deuropening westgevel). Ter hoogte van de waterput werd een klaphekje geplaatst dat uitgeeft op de Gapaard.

Het gebouwtje van de militaire keuken werd geconsolideerd/gerestaureerd en het dak volledig vernieuwd. Enkel de niet eerder dichtgemetselde deur- en vensteropeningen bleven open en werden hersteld. Het vloeroppervlak werd uitgewerkt in gepolierde beton.

De binneninrichting van de keuken gebeurde door de gemeente Lo-Reninge. In het gebouwtje werden foto’s van de Gapaard en omgeving uit de “Groote Oorlog” opgehangen. Het verzamelen van de meeste illustraties en bijhorende tekstjes gebeurde door Willem Wackenier. Drie ijzeren kuipen waarin werd gekookt, werden opgesteld in de keuken.

Thema: 
Wereldoorlog

Contact

Adres: 
Militaire veldkeuken Gapaard
Romanestraat
8647 Lo-Reninge
Telefoon/Fax:
+32 58 28 91 66
E-mail: 

Prijsinformatie

Prijs:
Gratis

Op de kaart

Doen

Fietsen

Wandelen

Varen

Paardrijden

Toeren

Andere

Eten en drinken

Slapen

Praktische info

Kies een categorie aan de linkerkant om de kaart te gebruiken.
Terug omhoog Terug omhoog