FENIKS2020

Boeken over de wederopbouw

Zin om de wederopbouwverhalen in de Westhoek nog eens van thuis uit te ontdekken? Hieronder alvast enkele tips voor boeken die je zeker niet mag missen!

Gids 'Terug naar de Westhoek' - € 5

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsVoor de eerste keer worden alle wederopbouwverhalen van de hele Westhoek gebundeld in een boek. Deze publicatie brengt naast een geschiedkundig relaas ook praktische info over thematische tentoonstellingen, publieksevenementen en wandelroutes. Het boek laat je de meest markante wederopbouwsites in de Westhoek ontdekken.

Bestellen

De Wederopbouw in Ieper - € 15

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsTijdens de Eerste Wereldoorlog werd Ieper letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Na afloop van het conflict werd de stad voor 100 % vernietigd verklaard. Toch leek het, tien jaar na Wapenstilstand, alsof er hier nooit een oorlog had gewoed: vrijwel alle huizen waren heropgebouwd. Vandaag wordt Ieper algemeen beschouwd als een van de beste voorbeelden van wederopbouw na een conflict. Vol met verhalen over veerkracht en regeneratie neemt deze wandelgids je mee naar de meest typische voorbeelden van de naoorlogse architectuur van Ieper, maar toont het ook de meest opvallende afwijkingen.

Bestellen

 

herstellingen. Terugkeer van het socioculturele leven in Ieper - € 8

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsHoe woonden de Ieperlingen toen ze terugkeerden naar hun kapotte stad? Waar liepen de kinderen school, waar gingen de mensen winkelen en wat lag er op hun bord? Je leest er alles over in deze hardcover uitgave met extra tekst en beeldmateriaal. 

Bestellen

Antony D'Ypres - € 39,90

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsRobert en Maurice Antony documenteerden met hun foto’s de verwoesting en de wederopbouw van Ieper en omstreken: het ruimen van de slagvelden, de voorlopige begraafplaatsen, de terugkeer van de bewoners, de noodwoningen, het fronttoerisme, de wederopbouw van steden en dorpen, de vele herdenkingen en de inhuldigingen van begraafplaatsen en monumenten. Al waren de foto’s van de broers Antony vaak bedoeld om als souvenir of prentkaart verkocht te worden, ze getuigen van een uitzonderlijke artistieke kwaliteit en zijn van een onschatbare documentaire waarde. Het boek Antony d’Ypres. Fotografen van de Wederopbouw brengt hun collectie in beeld, voorzien van inleidingen door Piet Chielens, Dominiek Dendooven en Jan Dewilde.

Bestellen

Diksmuide & de gemeenten aan de IJzer: Wederopbouw 1919-1929 - € 20

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsVoor het eerst wordt de geschiedenis van de wederopbouw van Diksmuide en de IJzerstreek gebundeld in een overzichtelijk boek. Het herstel van de stad, de omliggende dorpen en de landbouw staan centraal.

Binnen het Stadsarchief Diksmuide hebben Simon Augustyn en Chris Vandewalle dit boeiend boek uitgewerkt. Het boek (hard cover) met 350 pagina’s is uitgebreid geïllustreerd met unieke foto’s, plannen en documenten.

Het boek is vanaf december te koop, resereveren kan nu al!

Boek reserveren

 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF