FENIKS2020

De broers Antony: fotografen van de wederopbouw

“De beelden na de oorlog: grote keuze zichten uit Ieper !!!” 

Het staat op een stuk  winkelmuur die nog rechtstaat: “grand choix de vues d’ypres”. Reproducties en vergrotingen maakten ze er ook, en ze verkochten materieel voor fotografen én amateurs. Maar het gebouw is voor de rest weggeschoten. De foto is van Robert Antony. De winkel was dat ook. Dat we van de wederopbouw en de oorlog zoveel foto’s hebben we grotendeels aan die familie te danken. En ze waren niet de enigen.  

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsDe beroemdste foto van Robert Antony is wellicht toch die van de Lakenhalle in Ieper. Het is 22 november 1914, een stuk gevel ligt al aan diggelen en rond de belforttoren hangt een rook- of stofwolk. Op de grond ligt het eerste puin. De eerste beschietingen. Robert is in Ieper gebleven toen zijn moeder, broer en vader vluchtten naar Frankrijk. Hun winkel staat dan nog recht.  

Het was moeder Léontine Permeke (de tante van schilder Constant) die er vanaf 1893 de hele Ieperse beau monde ontving om zich te laten portretteren. De twee zoons, Maurice en Robert Antony hadden het meer voor het buitenleven, al hield Maurice zich vooral aan kunstfotografie, retouches en zelfs kleurenfotografie (in 1913 al). Robert is de straatfotograaf en reportageman. Als persfotografen trekken ze al voor de oorlog het land rond voor binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften. Vader ontfermde zich over de zakelijke kant.  

Robert blijft het langst in Ieper en komt tijdens de oorlog ook het vaakst terug naar de frontstreek, gewapend met glasplaten, camera’s en overheidsopdrachten. Hun foto’s, die onder andere in Le Petit Palais in Parijs worden tentoongesteld, zullen een belangrijke rol spelen in de oorlogsverslaggeving en propaganda. Zij zijn de eersten die op hun prentkaarten foto’s publiceren van voor en na de vernietigingen. Ieper wordt mee daardoor een wereldwijd begrip en speelt mee in de propagandaslag om Amerika mee in het conflict te krijgen. Hun prentbriefkaarten zijn een commercieel succes. Na de oorlog vestigen ze zich in Oostende, ze veranderen hun naam naar “Antony d’Ypres”.  Ze leggen er onder andere de artistieke kringen van tussen de twee wereldoorlogen vast. Neef Constant Permeke introduceert hen bij Ensor en Spilliaert. Robert gaat de pure journalistieke kant op.  

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsDe broers zijn dan wereldberoemd, kapen heel wat prijzen weg en worden in vrijwel alle grote kranten gepubliceerd. Wanneer de eerste Michelingidsen van het slagveld uitgegeven worden, leveren ze het gros van de foto’s. Ze zouden de Westhoek nog vaak bezoeken, maar plooien zich stilaan terug op pure persfotografie. De Antony’s werkten nog door tot begin jaren zestig.  

Nog andere fotografen legden de wederopbouw vast. Ieperling Véron De Deyne publiceerde in 1920 ook een gids met foto’s van voor en na de oorlog.  In het kader van de wederopbouw leggen ook ambtenaren, architecten en ingehuurde fotografen als Arthur Brusselle en Alfred Ronse veel van de verwoestingen en werken vast. 

 

Feniks 2020 - wederopbouw Westhoek - Eerste Wereldoorlog


Kom meer te weten over de broers Antony en de fotografen van de wederopbouw in de expo ‘Feniks: de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog’ in het In Flanders Fields Museum

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders Fields

 

Verspreid over de hele Westhoek, kom je zowel in het straatbeeld als in het landschap grote borden tegen waarop indrukwekkende foto’s afgedrukt staan. Bekijk de foto's op kaart

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders Fields

 

Het boek (€ 39,90) 'Antony d’Ypres. Fotografen van de Wederopbouw' brengt hun collectie in beeld, voorzien van inleidingen door Piet Chielens, Dominiek Dendooven en Jan Dewilde.

 

Terug naar de Westhoek

Voor de eerste keer worden alle wederopbouwverhalen van de hele Westhoek gebundeld in een boek. Deze publicatie brengt naast een geschiedkundig relaas ook praktische info over thematische tentoonstellingen, publieksevenementen en wandelroutes. Het boek laat je de meest markante wederopbouwsites in de Westhoek ontdekken.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF