FENIKS2020

Fietsen in het spoor van de wederopbouw


 

In het kader van de wederopbouw, werden diverse fietsroutes uitgestippeld langs wederopbouwsites:

Feniks fietsroutes Diksmuide - 35 km (west) en 40 km (oost)

Deze twee Feniks fietstochten voeren je langs de 14 pittoreske dorpen rond Diksmuide. Onderweg ontdek je hoe deze kleine gemeenschappen zich na de oorlog terug rechten. Hoe de woonkernen van Oostkerke en Kaaskerke op een andere plek heropgebouwd werden. De infoborden bij de dorpsonthaalpunten geven je de geschiedenis per dorp weer en tonen de wederopbouwtijd in het bijzonder.

Deze fietsroutes zijn uitgestippeld op het fietsnetwerk Westhoek. Beide routes starten aan het stadhuis van Diksmuide, waar je de tijdelijke gratis tentoonstelling 'Uit de as herrezen' kan ontdekken. 

Start: Toerisme Grote Markt 6, Diksmuide
(parkeer op de gratis centrumparkings in de buurt)

De gratis wegbeschrijvingen van deze themaroutes zijn te verkrijgen bij Toerisme Diksmuide (Grote Markt 6) of kan je hieronder downloaden.

Fietsroute Diksmuide West

Fietsroute Diksmuide Oost

Tentoonstelling 'Uit de as herrezen'

 

Lo-Reninge - 36 km

Lo-Reninge brengt een fietsroute die je met het wederopbouwverhaal van architect Henry Lacoste in Lo laat kennismaken. Ook de heropbouw van de dorpskern Reninge, de talrijke typische wederopbouwhoeves in Noordschote en Pollinkhove dat bijna ongeschonden uit de
oorlog kwam, komen aan bod op de route.

De themabrochure is gratis te verkrijgen bij Toerisme Lo-Reninge (Markt 17a). Het kaartje met de route kan je hieronder downloaden.

Fietsroute Lo-Reninge

 

'Van puin tot thuis', Langemark-Poelkapelle & Houthulst - 37,9 km

Langs dit 36 km fietstraject wordt het verhaal gebracht van de wederopbouw van onze gemeenten, de veerkracht van de terugkerende inwoners en het herstel van het landschap na de Eerste Wereldoorlog. De route is voorzien van pancarten die meer duiding geven over de wederopbouw van de gemeenten. De fietsroute omtrekt het Vrijbos en brengt je langs opmerkelijke verhalen en sites van de wederopbouw. Ontdek de historie van DOVO, het Boskasteel, Chäteau Melane en de Vredesmolen.

Aan de Guynemerplein (Poelkapelle) kan je in de kerk de tijdelijke gratis tentoonstelling 'Het Wilde Westen' kan bezoeken. 

De route is vanaf 1 juli bewegwijzerd. Het kaartje met de route kan je hieronder downloaden.

Fietsroute Langemark-Poelkapelle & Houthulst

Tentoonstelling 'het Wilde Westen'

 

Feniks fietsroute Koekelare - 27 km

Ontdek op deze fietstocht door Koekelare de kleine verhalen en leuke weetjes achter de wederopbouw. Je maakt er kennis met Lange Max, Hovaeremolen, de noodkerk van De Mokker, fietst er met wielrenner Jules Vanhevel door zijn leven & het puin of ziet hoe de bekende wederopbouwarchitect Theo Raison zijn stempel drukte op deelgemeente Bovekerke.

Deze fietsroute loopt grotendeels over het fietsknooppuntennetwerk en start aan het Fransmansmuseum waar je de tijdelijke tentoonstelling 'Plantrekkers. Terugkeren en herbeginnen na de Eerste Wereldoorlog', kan bezoeken. 

Start: Toerisme & Fransmansmuseum/Käthe Kollwitz Museum Koekelare, Sint Maartensplein 15b, Koekelare

De brochure met achtergrondinformatie en wegbeschrijving is gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme & cultuur en het Lange Max Museum. De routebeschrijving en het gpx-bestand kan je hieronder downloaden. 

Fietsroute Koekelare

Fietsroute Koekelare - GPX

Tentoonstelling 'Plantrekkers. Terugkeren en herbeginnen na de Eerste Wereldoorlog'


Zin om nog meer te fietsen in het spoor van WO I? Ontdek hier onze 12 WO I fietsroutes. 

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF