FENIKS2020

Het Wilde Westen

“Er loopt teveel slecht volk rond” 

“Ik blijf hier niet, ’t is veel te gevaarlijk”, dat tekent pastoor Van Ryckegem op uit de mond van Emiel Missiaen. Het is januari 1919 en Missiaen woont al sinds 20 november 1918 in Diksmuide. Maar hij heeft er genoeg van. Dezelfde week zijn Missiaens’ broer en schoonzus vermoord. Op nieuwjaarsdag nog wel. “ Er loopt teveel slecht volk rond”. Maar Missiaen blijft.  

Direct na de oorlog ziet Emiel Missiaen bij het hof van zijn ouderlijke huis in Koekelare een houten barak staan. Ze is groot, wel 30 meter lang, en heeft als soldatenlazaret gediend. Missiaen grijpt een kans als hij er een ziet. Hij breekt de barak af en trekt er – amper twee maanden na de bevrijding van Diksmuide – mee naar de markt. Daar zet hij ze weer recht samen met zijn schoonvader, die schrijnwerker is.  

In De Gentenaar van december 1918 heeft men het waarschijnlijk over hem: “Een houten barakje langs de straat is als herberg ingericht, met krijt is er op de deur geschreven: Café. Aan een tweede barakje ernevens werkt men naarstig. Het zijn inwoners, die toeristen verwachten!” 

Zo’n grote barak, één van de eerste in de stad, daar kan je vanalles mee doen, denkt Emiel. Je kan er een winkel in maken, een herberg en een transportbedrijfje beginnen. Je kan er paarden en koetsen verhuren. Je kan er ook in wonen. Missiaen combineert dat alles. Op een bepaald moment telt de barak twee verdiepingen en zeven kamers. Hij trekt er in met zijn ongetrouwde zussen, een broer en zijn vrouw. De barak wordt geruime tijd het centrum van het prille stadsleven. Missiaen doet gouden zaken. Hij is de eerste “na de gendarmen”, die naar Diksmuide terugkeert.   

Hij heeft al snel acht paarden en zes knechten. Hij verhuurt paardenkarren waarmee je de streek kan bezoeken en puin mee ruimen. Zijn herberg noemt hij “De Vrede”. Af en toe gaat hij echter schuilen bij de politiecommissaris in die eerste maanden, die heeft zijn intrek genomen in een oude bunker. Samen is het veiliger.  

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsDe streek is donker, er is geen licht, veel groepjes mannen lopen nog ver van huis rond met hun oorlogswapens. Er is veel misdaad, die nogal systematisch op de groepjes Chinezen worden afgewenteld uit het Chinese Labour Corps van het Britse leger. Chinezen werden ingezet om het slagveld in de streek op te kuisen. In de Senaat worden dan al vragen gesteld bij de onveiligheid. De Britten beloven hun Chinese arbeiders achter slot en grendel te houden. Vaak zijn ze de kop van jut. Ook wanneer twee vrouwen vermoord worden in Passendale, die later door twee Zuid-Afrikanen blijken te zijn neergeschoten.    

Ondanks de noodlottige roofmoord op zijn broer en schoonzus houdt Missiaen vol. Tegen de zomer van 1919 zijn mobiele rijkswachtbrigades op patrouille in de streek en verbetert de toestand. Wanneer zijn zussen trouwen, verhuurt Emiel nog kamers in de barak aan teruggekeerden. Zes knechten helpen bij het opruimen van de puinen. Twee jaar later heeft hij al twee inwonende personeelsleden, later komt er nog een dienstmeid bij. Hij heeft dan 20 wagens, 10 “driewielkarren” en 20 personeelsleden.  

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsIn 1920 al bouwt hij zijn stenen herberg ‘De Vrede’ op de markt, het eerste stenen gebouw na de oorlog. Met plaats voor 40 paarden. Op zijn paspoort staat nu “hotelier”.  

De joviale man weet van geen ophouden, hij sticht of stapt in het bestuur van onder andere een turnclub, een toneelclub, een muziekmaatschappij, een hondenclub, een voetbalclub en de konijnen- en hoendersclub. Al in 1927 zit hij in de gemeenteraad en kort voor de Tweede Wereldoorlog wordt hij ook schepen.  

Maar Missiaen is een onrustige geest. Hij runt een vervoersmaatschappij met zijn broer, stapt in een veevoederbedrijf en in 1939 verkoopt hij zowel De Vrede als zijn veevoederbelangen. Hij is schepen geworden. Even later wordt het veevoederbedrijf gebombardeerd. Hij prijst zich gelukkig dat hij er geen aandeel meer in heeft, maar ook zijn woonhuis gaat in vlammen op in die bombardementen.  

Van 1946 tot 1953 is hij burgemeester. In 1966 overlijdt hij, hij is dan 88 jaar oud. 

Kom meer te weten over dit verhaal en de onveiligheid in de Westhoek kort na de Eerste Wereldoorlog in de expo ‘Het Wilde Westen' in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Poelkapelle

Feniks - wederopbouw van de Westhoek - opbouw na de Eerste Wereldoorlog - Langemark-Poelkapelle

 

 

Beleef dit verhaal en de onveiligheid in de Westhoek kort na de Eerste Wereldoorlog met de klankwandeling ‘Het Wilde Westen’.

Feniks2020 - wederopbouw Westhoek - Eerste Wereldoorlog

 

Kom meer te weten over dit verhaal en de onveiligheid in de Westhoek kort na de Eerste Wereldoorlog met de expo ‘Uit de as herrezen’ in het Stadhuis van Diksmuide.

Terug naar de Westhoek

Voor de eerste keer worden alle wederopbouwverhalen van de hele Westhoek gebundeld in een boek. Deze publicatie brengt naast een geschiedkundig relaas ook praktische info over thematische tentoonstellingen, publieksevenementen en wandelroutes. Het boek laat je de meest markante wederopbouwsites in de Westhoek ontdekken.

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF