FENIKS2020

Nieuws

Open Monumentendag in teken van ‘Feniks 2020’, wederopbouw van de Westhoek na WO I

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - Open Monumentendag - De Groote Oorlog - WO I - Flanders Fields31 augustus 2020
Op zondag 13 september vindt een coronaproof editie van de Open Monumentendag plaats in de ruime regio Westhoek. Er zijn zo’n 35 activiteiten voor het grote publiek en die staan in het teken van Feniks 2020, de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. “Er zijn heel wat ‘speciallekes’ te bezoeken, zoals een pand van architect Huib Hoste in Wervik.” 

“Deze regionale Open Monumentendag past volledig in het kader van de wederopbouw”, zegt Delphine Vanoverberghe, consulent bouwkundig erfgoed bij CO7. Feniks 2020 is het provinciaal project dat de wederopbouw in de kijker plaatst. De coronacrisis zorgde er voor dat enkele tentoonstellingen en andere evenementen van het project niet onmiddellijk konden worden opgestart of geopend.

Erfgoedapp 
“Deze 32ste Open Monumentendag wordt door corona een speciale editie: de plaatsen zijn beperkt en dus moet je voor veel activiteiten vooraf inschrijven”, zegt Delphine.  Op de website UiT in de Westhoek staan alle activiteiten in de regio met hun inschrijvingsvoorwaarden, ook last-minute wijzigingen.  “Open Monumentendag is traditioneel een dag waarop niet-toegankelijke monumenten hun deuren openen. Die ‘speciallekes’ trekken altijd veel geïnteresseerden. Dit jaar bijvoorbeeld kan je de monumentenwachters de toren van de Ieperse Sint-Maartenskerk zien afdalen. Nog in Ieper kan je uitzonderlijk het oude drinkwaterproductiecentrum bezoeken bij Zillebeke Vijver. Open Monumentendag gaat ook mee met het digitale tijdperk: in Zonnebeke organiseert men een digitale rondleiding over de fanfare St. Cecilia, en Koekelare werkte een heuse Erfgoedapp uit,“ zegt Delphine.

Modernistisch tintje 
Interessant lijkt ons het werk van Huib Hoste, een toonaangevende West-Vlaamse architect die de wederopbouw van de Westhoek een modernistisch tintje wou geven. In Avelgem, maar ook in de Nieuwstraat in Wervik kan men uitzonderlijke panden van Hoste bewonderen. Hoste wou de wederopbouw in de Westhoek een modernistisch tintje geven.

“Dankzij zijn sterke wil, zijn passie voor nieuwe materialen en bouwmethodes, voor open dynamische ruimtes, voor licht en kleur, verwezenlijkte hij in Wervik een van de eerste modernistische gebouwen in ons land. De architect werkte daarvoor samen met bouwheer Marie Plancke, een sterke ondernemende vrouw die een nieuw soort architectuur toeliet. Zijn terugkeer uit Nederland bracht de geest van ‘De Stijl’ (De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl, red.) mee naar België en een abstracte compositie van gekleurd glas siert in de voormalige ijzerwinkel het bovenlicht.” Op de OMD is in de voormalige smidse en ijzerwinkel een Belgisch-Japans ontwerp- en ambachtenatelier ondergebracht.

’t Neerhof 
In Poelkapelle kunnen mensen de wederopbouwhoeve Het Rozenhof bezoeken en alles te weten komen over de heropbouw van de hoeves. In Poperinge is in ’t Neerhof de heropbouw van de hopteelt te bekijken. In Nieuwpoort kunnen ouders en hun kinderen met een handige brochure speuren naar sporen in de stad. In Kortemark kan men dan weer fietsen door het oorlogsverleden van het Krekedal. “Voor elk wat wils tijdens OMD in onze Westhoek”, aldus nog Delphine. 

Meer info en reserveren: www.uitindewesthoek.be

Foto: CO7
Bron: Het Laatste Nieuws

____________________________________________________________________________________________________________

Gratis expo Feniks 2020 toont de wederopbouw van Diksmuide op een interactieve manier

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders Fields9 juni 2020
Na de Eerste Wereldoorlog moest Diksmuide letterlijk uit de as herrijzen. Dat is het thema van de tentoonstelling Feniks 2020 in het stadhuis van Diksmuide. 

In maart 1919 begint Diksmuide puin te ruimen. Het breekt 20.000 vierkante meter beton op, goed voor 2500 gevulde betonmixers. Er wordt 195.000 vierkante meter aarde verplaatst. In het centrum van Diksmuide alleen al wordt 3000 ton granaten en shrapnel gevonden. Dat gewicht stemt overeen met 4600 melkkoeien samen. Uit het puin kan de stad 16 miljoen bakstenen recycleren.

Drie personen, drie verhalen
Maar het gaat in de tentoonstelling over veel meer dan bouwen alleen. De menselijke kant speelt een prominente rol. Je hoort het verhaal van politiecommissaris Karel Focke die orde wil, van handelaar Emiel Missiaen die de eerste fronttoeristen verwelkomt in zijn herberg De Vrede en die later opklimt tot burgemeester van Diksmuide. Tot slot leer je bootvluchtelinge Célestine Catteeuw kennen, het enige fictieve personage.

Fotografen, cinematografen en schilders brengen de verwoesting en wederopbouw in beeld. Ook dat is te zien in de gratis tentoonstelling in het stadhuis. Op de gerenoveerde zolderverdieping springt een 180 graden beeld van de Sint-Niklaastoren in het oog.

De expositie kadert in het ruimer project Feniks bedacht door Westtoer en de provincie. In verschillende Westhoekgemeenten zijn er activiteiten. Feniks 2020 kan je na reservatie tussen 10 en 16 uur bezoeken. Er zijn rond de wederopbouw ook twee fietsroutes uitgestippeld. Info: feniks@diksmuide.be of 051 79 30 50.

Foto: Gudrun Steen
Bron: Het Laatste Nieuws

______________________________________________________________________________________________________________

Project Feniks2020, over de wederopbouw van de Westhoek na WO I, nieuw leven ingeblazen

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders Fields3 juni 2020
Met de opening van de tentoonstelling ‘herSTELLINGEN’ in Ieper is het project Feniks2020 nieuw leven ingeblazen. Feniks2020 brengt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. Op de agenda staan een reeks tentoonstellingen en toeristische routes.

Afgelopen weekend gingen de deuren weer open van het Yper Museum in Ieper en meteen konden de bezoekers kennismaken met de nieuwe expo ‘herSTELLINGEN’. “Deze tentoonstelling laat zien hoe ook honderd jaar geleden onze stad zich herstelde. Vandaag kunnen we de expo dan toch openen. Dat we daarmee meteen ook het grote West-Vlaamse Feniks 2020-project nieuw leven kunnen inblazen, maakt dat alleen maar heuglijker”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper).

Veerkracht
Feniks 2020 brengt het verhaal van de wederopbouw Westhoek, die als een feniks uit zijn as herrees na de verwoestingen door de Eerste Wereldoorlog. Het project benadert de wederopbouw vanuit twee perspectieven: het verhaal van de materiële heropbouw, maar ook van het herstel van een samenleving, hoe mensen van een huis weer een thuis maakten. “Feniks gaat over de veerkracht van een streek en zijn bewoners die terug naar hun vertrouwde leven wilden. Dit komt toch wel dicht bij een aantal zaken uit de actualiteit. Laten we voor de uitdagingen van vandaag inspiratie putten uit deze verhalen van honderd jaar geleden”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Wandel- en fietstocht 
Ondertussen kun je opnieuw de expo’s bezoeken in het In Flanders Fields Museum, het Yper Museum, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke en Poelkapelle en het Fransmansmuseum in Koekelare. Vanaf 8 juni openen ook belevingsruimten in bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel en het stadhuis van Diksmuide. Deze zomer kun je terecht in de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en de kerktorens van Veurne en Mesen. Wie wil, kan het bezoek aan deze sites ook combineren met een wandeling of fietstocht in het spoor van de wederopbouw. Vijf wandeltochten en vijf fietsroutes werden uitgestippeld om opmerke wederopbouw verhalen en sites actief te kunnen beleven in de buitenlucht. Enkele onderdelen van het project kregen door de coronacrisis een nieuwe datum. Zo zal het spektakel ‘Follow the…Feniks’ in Nieuwpoort nu van 7 tot en met 10 april 2021 plaatsvinden, terwijl het spektakel ‘Uit de as herrezen’ in Diksmuide nu op 12 mei 2021 staat gepland.  

Foto: Henk Deleu
Bron: Het Laatste Nieuws

__________________________________________________________________________________________________________________

Fransmansmuseum in Koekelare decor voor tijdelijke tentoonstelling ‘Plantrekkers-terugkeren en herbeginnen na WOI’

21 mei 2020
Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsDe tijdelijke tentoonstelling ‘Plantrekkers-Terugkeren en herbeginnen na de eerste Wereldoorlog’ in de serre van het Fransmansmuseum, kadert in het project FENIKS 2020 die de wederopbouw van de Westhoek na WOI belicht. Vanaf 21 juni brengt ook het Lange Max Museum een verhaal in deze context met ‘Van monster tot magneet’. Alle wederopbouwverhalen van de hele Westhoek zijn gebundeld in een boek getiteld: Gids 'TERUG NAAR DE WESTHOEK'.

“De tentoonstelling in het Fransmansmuseum zou oorspronkelijk open gaan bij de start van de paasvakantie, maar de uitbraak van het coronavirus strooide serieus wat roet in het eten”, opent schepen voor toerisme & cultuur Jessy Salenbien (SP.A). “We hebben dan ook beslist om deze unieke tentoonstelling te verlengen tot 16 april 2021, einde van de paasvakantie.”

De tentoonstelling ‘Plantrekkers’ focust op de honderdduizenden Belgen die tijdens WOI naar het buitenland vluchtten. Vanuit de frontstreek was Frankrijk de voornaamste bestemming. Niemand had voorzien dat zij pas na vier jaar aan terugkeren konden denken. De volledige verwoesting van hun huizen en dorpen plaatste veel gezinnen voor een verscheurende keuze. Keren we terug of niet? En waarvan zullen we bij onze terugkeer leven? Plantrekkers geeft een antwoord op deze vragen en toont hoe mensen na de oorlog de draad weer oppikten.

De familie Clarysse
“Het verhaal van de Clarysses is zo’n verhaal over plantrekkers. De alom bekende familie is oorspronkelijk afkomstig van De Mokker, een gehucht in Koekelare en spelen een prominente rol in deze tentoonstelling. De familienaam komt er zo vaak voor dat de lokale bevolking zelfs spreekt van de ‘Claryshoek’, waar een gelijknamige herberg voor de Eerste Wereldoorlog werd uitgebaat”, pikt Tone Vannieuwkerke van de dienst toerisme & cultuur in.

Op de vlucht voor de oorlogsgruwel, trok Ernest Clarysse, opgegroeid in een groot gezin van negen kinderen, samen met zijn vrouw Alida en zijn pasgeboren zoontje weg uit Sint-Pieterskapelle en kwam zo terecht in Frankrijk. Daar bouwden ze een nieuw leven uit. Ook zijn broer Constant, die overigens bietenman was, sloeg op de vlucht naar Frankrijk…

Deze tijdelijke tentoonstelling is gratis voor inwoners van Koekelare, niet-inwoners betalen drie euro en mogen daarvoor ook het volledige Fransmansmuseum bezoeken. Voor meer informatie en om je bezoek goed te kunnen voorbereiden kunnen mensen steeds terecht op http://www.toerismekoekelare.be .

‘Van monster tot magneet’
“De tentoonstelling op de site van het Lange Max Museum, te zien vanaf 21 juni, focust op de opkomst van het oorlogstoerisme en de hoge vlucht die het in Koekelare genomen heeft tijdens het volledige interbellum”, vervolgt schepen Jessy Salenbien.

“Het kanon ontwikkelde zich na de oorlog van een oorlogsmachine tot een drukbezochte toeristische attractie. Van dichtbij, maar ook van heinde en verre kwamen mensen op eigen houtje of in groep het kanon bezoeken. Het ministerie voor Landsverdediging en het Nationaal Werk voor oorlogsinvaliden richtte de site in. In 1924 was het al opgenomen in de officiële lijst van de bewaarde oorlogssites. Lange Max raakte ook geïntegreerd in allerlei reisschema’s en circuits, die de slagvelden wilden verkennen.”

“Ook enkele toenmalige groten der aarde wilden dat fameus kanon wel eens van dichtbij zien. Winston Churchill, minister van Oorlog en George V, koning van het Verenigd Koninkrijk kwamen langs. Kroonprins Hirohito, die in 1926 keizer van Japan zou worden, kwam op bezoek in 1921. Ook de Franse president Raymond Poincaré en maarschalk Ferdinand Foch mochten niet ontbreken. Meestal waren ze daarbij vergezeld van de Belgische koning Albert I”, besluit de Koekelaarse schepen.

Wederopbouwfietsroute
Naast de tentoonstellingen, ontwikkelde de dienst voor toerisme & cultuur i.s.m. Marc Dewilde (archeoloog op rust en vrijwilliger bij de archeologisch-historische kring Spaenhiers) nog een fietsroute die de kleine verhalen uit de wederopbouwperiode bundelt, verbindt en in de kijker zet. De brochure voor deze fietstocht, goed voor zo’n 27 kilometer fietsplezier loopt voor het grootste stuk over de fietsknooppunten en is volledig gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme & cultuur en zorgt zo voor een mooi programma voor een uitstap in eigen streek…

FENIKS 2020
Steden, gemeenten en musea bundelen onder impuls van Westtoer dit jaar de krachten om in het kader van FENIKS 2020 over de hele Westhoek het verhaal van de Groote Wederopbouw te vertellen in expo’s en belevingsruimten, wandelingen en fietstochten. Elke plaats brengt een ander perspectief van de wederopbouw.

Ontdek hoe een pittoreske architectuur de sporen van de oorlog uitwiste en de Westhoek in al zijn schoonheid herstelde. Dompel je onder in de verhalen van mensen die van een huis weer een thuis maakten. Laat je verrassen door de veerkracht van een streek en zijn mensen!

Boek
Voor de eerste keer worden alle wederopbouwverhalen van de hele Westhoek gebundeld in een boek. Deze publicatie brengt naast een geschiedkundig relaas ook praktische info over thematische tentoonstellingen, publieksevenementen en wandelroutes. Het boek laat je de meest markante wederopbouwsites in de Westhoek ontdekken. 

Foto: Eric Vanhooren
Bron: Het Nieuwsblad

__________________________________________________________________________________________________________

Fietstip: Ontdek Diksmuide langs twee nieuwe Feniksroutes

20 mei 2020
Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsNet voor het verlengde zonnige Hemelvaartweekend start, stellen we twee nieuwe Feniksfietsroutes voor die beide vertrekken aan het stadhuis op de Grote Markt in Diksmuide.

Feniks is een groots opgezet project van Westtoer en de provincie dat de wederopbouw in de kijker zet. Door de strenge coronamaatregelen zijn veel activiteiten onder die vlag geschrapt of uitgesteld. Denk maar aan het massaspektakel op de Grote Markt van Diksmuide dat op 20 mei was gepland, maar uitgesteld is naar 12 mei volgend jaar. 

Twee nieuwe fietsroutes houden wel stand. Ze volgen de knooppunten van het fietsnetwerk Westhoek van Westtoer. Feniks Oost is 37 kilometer lang en kronkelt door Beerst, Keiem, Leke, via het Praatbos naar Vladslo, Esen en Woumen. Feniks West is 39 kilometer lang en passeert de drie Kapellen, Oostkerke, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke en Kaaskerke. Beide routes kan je downloaden via deze link. Je kan ook langsgaan bij de toeristische dienst op de Grote Markt. Die is sinds maandag opnieuw open.

Foto: Gudrun Steen
Bron: Het Laatste Nieuws

________________________________________________________________________________________________________________

100 jaar Groote Wederopbouw

1 april 2020
Feniks 2020 - wederopbouw Westhoek - Eerste WereldoorlogIn de Westhoek ging alle aandacht de voorbije jaren naar de herdenking van de Groote Oorlog. In 2020 staat De Groote Wederopbouw in de kijker, een verhaal van vereende kracht en West-Vlaamse verbetenheid. Het In Flanders Fields Museum in Ieper bijt de spits af.

Een eeuw geleden kwam de Groote Wederopbouw op gang. Tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, evenementen en spektakels belichten dit jaar een aspect van die heropbouw, van Ieper tot Diksmuide, van Poperinge tot Poelkapelle. Het In Flanders Fields Museum in Ieper pakt uit met een overzichtsexpo. De fotocollectie van de Ieperse fotografen Maurice en Robert Antony loopt er als een rode draad doorheen, naast persoonlijke verhalen van inwoners, affiches, brieven en objecten. Het museum bevindt zich trouwens zelf in een iconisch wederopbouwmonument: de Ieperse Lakenhallen, in 1918 compleet in puin.

WILDE WESTEN VAN VLAANDEREN
Na de wapenstilstand was de Westhoek één groot desolaat gebied. De Eerste Wereldoorlog (1914‑1918) had tientallen dorpen en steden langs het front volledig van de kaart geveegd. De IJzervlakte was onder water gezet, de grond vergiftigd door koper en gifgas. In de aarde zaten nog lijken en obussen. Ratten en veldmuizen vormden jarenlang de overheersende fauna. In 1918 dacht men dat het gebied volledig heropbouwen quasi onmogelijk zou zijn. Toch geldt de wederopbouw van de Westhoek als een van de meest geslaagde uit de geschiedenis. Zich oprichten uit het puin ging echter niet vanzelf. Wie terug kwam van de vlucht wist niet waar te beginnen. Houten barakken dienden als tijdelijk onderkomen en de regio was erg onveilig. Want overal zwierven getraumatiseerde mannen rond, die de oorlog hadden getrotseerd en hun wapens bijgehouden.
De eerste teruggekeerden, de pioniers, gingen voor de veiligheid samenwonen. Er heerste wetteloosheid. Vlaanderen had zijn eigen Wilde Westen.

ROMAANS OF MODERNISTISCH?
Alvorens de Westhoek als een feniks uit zijn as kon herrijzen, werd er ook flink gediscussieerd over het gebied. De Britten eisten Ieper op als memoriaal voor de gesneuvelden. Churchill zelf stond erop dat geen steen zou worden verlegd. In 1919 besliste de Ieperse gemeenteraad in ballingschap de stad toch weer op te bouwen zoals ze was. Dat betekende nog niet dat er eensgezindheid bestond over hoe de heropbouw moest
gebeuren. Architecten, politici en pastoors kibbelden of ze de kerk nu in romaanse, modernistische of neogotische stijl zouden herbouwen. Maar ze werden ingehaald door de bevolking, die al stevig aan de slag was gegaan nog voor de planners de lijnen konden uitzetten. Vanaf 1920 kwam de wederopbouw op gang. De nostalgie had het gehaald. Mensen verenigden zich en trokken met weinig middelen opnieuw huizen op. Baksteenfabrieken rezen op uit de klei. Ook de orde moest hersteld en markten, wielerwedstrijden en de heropening van de scholen brachten opnieuw leven. In heel het land werden loterijen georganiseerd om de heropbouw te financieren. Het zou ongeveer tien jaar duren vooraleer de streek weer min of meer normaliseerde.

Bron: Plus Magazine

______________________________________________________________________________________________________

Ontdek hoe Westhoek uit zijn as herrijst na WOI

9 maart 2020
Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsEXPO FENIKS TOONT HOE HET LEVEN ZICH HERNEEMT NA VERWOESTINGEN TIJDENS LEVEN ZICH HERNEEMT NA VERWOESTINGEN TIJDENS OORLOG

"Hoewel ik ben voor het nieuwe, lijkt mij uit esthetisch, kunsthistorisch, nationaal en internationaal oogpunt de herbouw gewenst." Kunstschilder Piet Mondriaan verraste met het antwoord dat hij gaf op een vraag van de architect Huib Hoste, die in 1918 een enquête rond de opbouw van de Lakenhalle organiseerde. De anekdote is één van de vele verhalen die in de expo ‘Feniks: de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog’ te zien en lezen is.

"De Ieperse Lakenhalle is meteen ook het belangrijkste object van de expo", zegt curator Dominiek Dendooven. "Na haar vernietiging in 1914 ontstond al tijdens de Eerste Wereldoorlog een hevige discussie over de heropbouw van het middeleeuwse bouwwerk. Vooral vanuit Britse hoek ontstond het idee om de Lakenhalle als een ruïne te bewaren. Anderen waren van mening dat de bouw van een nieuw, modern monument hun plaats moest innemen. De Ieperlingen zelf hadden maar één wens: het verwoeste gebouw in al zijn glorie reconstrueren. Vandaag zijn de Lakenhalle hét symbool van de wederopbouw en dus de geschikte plaats om een tentoonstelling over het onderwerp te herbergen."

Het duurde tot 1967 voor de Lakenhalle uit zijn as herrees. Ondertussen ging de heropbouw van de huizen in de regio veel sneller. "De meeste dorpen en steden stonden tegen het midden van jaren 1920 terug op de kaart", klinkt het. "Dat is verrassend snel, zeker als je rekent dat in heel België 250 gemeenten verwoest waren en minstens 80.000 woningen volledig vernield. In de Westhoek was de hele streek tussen Nieuwpoort
en Komen volledig verdwenen. Filmbeelden geschoten uit een zeppelin in 1919, te zien in de tentoonstelling, liegen niet. Toch was de wederopbouw geen rechtlijnig proces." Dat laatste wordt in de tentoonstelling gesymboliseerd door een enorme zigzagwand.

175 foto’s en objecten
De expo is opgebouwd rond verschillende thema’s, zoals ‘Leven tussen de ruïnes’, ‘Het terrein effenen’, ‘Steden bouwen’ en ‘Toerisme’. Er zijn in totaal 175 objecten en foto’s te zien. Tussen alle voorwerpen is een metalen trommel voor de lotenlening te vinden. "De Belgische regering schreef lotenleningen uit om de herstelbelastingen te dekken", weet de curator. "Met geld dat de regering ophaalde, werden de verwoeste gewesten hersteld. Elk jaar betaalde de overheid een aantal loten van de lening terug. Wie uit de trommel werd geloot, kreeg dat jaar zijn geld terug. De laatste terugbetaling vond plaats in mei 2013." De foto’s van de Ieperse fotografen Maurice en Robert Antony lopen als een rode draad door de tentoonstelling. "Zij staan vooral bekend als de fotografen van de verwoesting van Ieper, maar ze waren evenzeer fotografen van de wederopbouw", verduidelijkt Piet Chielens van IFFM. "Die beelden zijn niet alleen historisch zeer interessant, maar hebben ook een artistieke waarde."

Veerkracht
"Wederopbouwen is meer dan alleen een verhaal van gebouwen. Het is bovenal een verhaal van mensen", vervolgt Dominiek Dendooven. "Dat de Westhoek in een korte tijd herleefde, was namelijk vooral te danken aan de veerkracht van de bevolking. Dat komt tot uiting in de tentoonstelling zelf. Bijvoorbeeld aan de hand van het dagboek van Karel Balduck, die ondanks de verwoesting de juwelen die hij in 1914 had verborgen terugvond. Bouwplannen en blauwdrukken van architecten worden aangevuld met objecten die mensen gebruikten om hun eigen woning herop te bouwen of hun landbouwpercelen gebruiksklaar te maken."

Themajaren
"Met de eeuwherdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’ tussen 2014 en 2018, hebben we nationaal en internationaal hoge ogen gegooid ", zegt Sabien Lahaye-Battheu, West-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme en voorzitter van Westtoer. "Al tijdens en vóór deze periode waren we ervan bewust dat de aandacht voor dit belangrijke thema aangehouden moest worden, ook na 2018. In de komende periode willen we de herdenking van de Eerste Wereldoorlog actueel houden aan de hand van driejaarlijkse themajaren. Voor het eerste themajaar wordt ingezet op het verhaal van de wederopbouw van de regio."

Foto: Henk Deleu
Bron: Het Laatste Nieuws

__________________________________________________________________________________________________________

Hoe we 100 jaar geleden de Westhoek weer opbouwden na de Eerste Wereldoorlog

6 maart 2020
Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsTussen 2014 en 2018 kon niemand naast de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog kijken. Nu het stof gaan liggen is, focust de Westhoek op de eigen wederopbouw destijds. Wat vonden de gevluchte families bij hun terugkeer terug? Hoe kan je aan landbouw doen in een veld (of wat daarvoor moet doorgaan) vol niet-ontplofte bommen? Op welke manier bouw je een stad opnieuw op? Vragen die dit jaar een antwoord krijgen in de hele Westhoek met het overkoepelende project Feniks 2020.

We zagen en zien heel regelmatig beelden van landen in oorlog, waar de steden deels of volledig in puin liggen. Denken we maar aan de beelden uit Syrië die ons de voorbije jaren bereikten. Hoe kunnen die mensen hun steden opnieuw opbouwen en hun leven opnieuw oppakken? Het is een vraag die ons nu, in 2020, weleens door het hoofd schiet. Een eeuw geleden hadden de inwoners van de Westhoek net hetzelfde probleem. Feniks 2020 vertelt hun verhaal.

Terug naar de Westhoek, of wat ervan restte
Het In Flanders Fields museum in Ieper trapt een hele reeks evenementen in de Westhoek af met de tentoonstelling "Feniks, de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog". De stad was honderd jaar geleden zo goed als volledig vernietigd, maar in ongeveer 10 jaar stond ze er weer. Ze was als een feniks, de mythische vogel, uit haar as herrezen. Maar dat ging niet vanzelf.

Bij hun terugkeer naar de Westhoek vonden de bewoners de totale verwoesting. Geen huizen meer, velden vol onontplofte munitie, een haast onmogelijke opgave om daar opnieuw te leven. Wonen moest noodgedwongen een tijd in noodwoningen, aan landbouw doen moest letterlijk tussen de tanks en de graven van gevallen soldaten. Kinderen kregen de waarschuwing om niet aan de bommen in de velden te komen (foto's hieronder).

Ieper heropbouwen? Moet dat wel?
Volgens Winston Churchill (de Britse Minister van Oorlog tijdens WO I) kon er maar best afgebleven worden van de ruïnes van Ieper. De stad was voor de Britten "heilige grond" en die moest onaangeroerd blijven liggen, zodat pelgrims en nabestaanden een plek hadden om naartoe te komen.

Maar dat was buiten de lokale inwoners gerekend. Zij wilden vooruit en de stad opnieuw opbouwen. Nadat de Britten de toestemming hadden gekregen om de Menenpoort te bouwen, net buiten het centrum, lieten ze hun idee varen om de stad onaangeroerd te laten. Ieper kon herrijzen.

Hoe moest het nieuwe Ieper eruit zien?
Nu duidelijk werd dat de stad heropgebouwd zou worden, moest er gekozen worden voor een bouwstijl. Maak je een kopie van de oorspronkelijke middeleeuwse stad of ga je voor iets moderns? Er werd gekozen voor het regionalisme, een architectuurstijl die "historiserend" was en gebruik maakte van lokale bouwmaterialen. Het "oude" Ieper herrees, vaak op basis van vooroorlogse foto's.

(Ramp)toeristen
Niet lang na de vluchtelingen, kwamen ook de eerste toeristen naar de oorlogsstreek. Het waren mensen die de plek met hun eigen ogen wilden zien, of nabestaanden die wilden rouwen bij het graf van een geliefde. Er werd handig ingespeeld op die toeristen, want er werden voor de Britse toeristen talloze hotels en cafés geopend, souvenirs werden gemaakt en de eerste oorlogsgidsen kwamen al in 1919 op de markt.

De hele Westhoek gaat mee in Feniks 2020
De tentoonstelling in het In Flanders Fields Museum loopt nog tot half november, maar het is lang niet de enige plaats in West-Vlaanderen waar de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog aandacht krijgt. In Ieper komt er ook nog een expo in het Yper Museum, maar ook in Zonnebeke, Heuvelland, Koekelare, Diksmuide, Mesen, Veurne, Langemark-Poelkapelle, Poperinge en Reningelst zijn er tentoonstellingen die elk hun specifiek aspect van de wederopbouw belichten. Daarnaast zijn er ook nog speciale toeristische routes en evenementen. 

Foto: In Flanders Fields Museum
Bron: vrt.be/vrtnws

_____________________________________________________________________________________________________________

Voorstelling Feniks 2020 in Londen

3 maart 2020
Westtoer heeft op 3 maart 2020 het Feniks project voorgesteld in het Flanders House in Londen. Samen met de researchers Hannelore Franck en Simon Augustijn en 30 geïnteresseerde Britse journalisten en touroperators.

Feniks 2020 - wederopbouw in de Westhoek - Terug naar de Westhoek - De Groote Oorlog

________________________________________________________________________________________________________

Kinderen in de wederopbouw - Reningelst (Poperinge)

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Kinderbrouwerij - Poperinge - Reningelst - Kamagurka -De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsKama op stap in Reningelst. Heropbouw-tekenen bij Rosa en Robertine. Docu wordt onderdeel van Feniks, zomerexpo in de Kinderbrouwerij.

Feniksstraat. Kamagurka en inwoners van Reningelst tekenden al hun heropbouwgevel. 

 

Bekijk het filmpje!

____________________________________________________________________________________________

Wederopbouw staat centraal

14 februari 2020
Project Feniks2020 moet toeristen opnieuw naar de Westhoek lokken

Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsProvinciebedrijf Westtoer en Toerisme Westhoek stelden deze week de toeristische innovaties in de Westhoek voor. Speerpunt het komende jaar wordt het project Feniks 2020, dat het verhaal van de wederopbouw na WO I vertelt. Ook alle logies-uitbaters uit de Westhoek kwamen samen om vooruit te blikken op het toeristisch jaar 2020.

Na de grote herdenkingen van 2014-2018 moet Feniks 2020 het paradepaardje van onze provincie worden in de naoorlogse herdenkingsperiode. Tal van exposities, evenementen, fiets- en wandelroutes worden in de loop van de volgende maanden gelanceerd.

Regiomanager Valérie Heyman van Toerisme Westhoek startte de netwerkavond maandag met te vertellen dat 2019 een overgangsjaar moest worden. “De cijfers gingen amper drie procent achteruit op vlak van overnachtingen, de campagne ‘bergen tot de zee’ was succesvol en de zeven historische stadjes zijn onze troeven. Feniks 2020 zal met elf grote expo’s en drie nieuwe uitkijkpunten in Veurne, Reningelst en Mesen het verschil maken.

Op 25 april is er de opening van The Western Front Way. Zo heb je zeker 24 fietsroutes, waarvan 6 nieuwe, in de Westhoek. En met de start van Gent-Wevelgem in Ieper zijn we de titel ‘Homeland of Cycling’, met het onthaalpunt voor fietsers in OC De Gaper in Heuvelland, meer dan waardig.”

WEDEROPBOUW
In 2020 is het themajaar ‘Oorlog en Vrede’. Na een sabbatjaar in 2019 komt de Eerste Wereldoorlog in 2020 opnieuw op het voorplan. “Feniks 2020 is een eerste nieuw thema om de toekomst van het herdenkingstoerisme in te vullen”, zegt gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Sabien Lahaye-Battheu. “De terugkeer van de bewoners en de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog zijn invalshoeken die de hedendaagse toerist kunnen inspireren voor een herhaalbezoek.”

Met tentoonstellingen en publieksevenementen brengt Feniks 2020 het verhaal van de wederopbouw in de Westhoek. “Voor een breed publiek zijn er tentoonstellingen gepland in het In Flanders Fields Museum, het stadhuis van Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, het bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel, het Yper Museum, de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en het Fransmansmuseum in Koekelare”, somt projectmanager Stephen Lodewyck op. “Ook de kerktorens van Veurne en Mesen zijn betrokken.

Toeristische routes brengen bezoekers naar Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Lo-Reninge. Grote publieksevenementen zullen plaatsvinden op de Grote Markt van Diksmuide en in het centrum van Nieuwpoort. ‘A Symphony of Trees’, een creatie van componist Piet Swerts uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie Ypriana dat in 2020 haar honderdjarige bestaan viert, sluit op 24 en 25 oktober 2020 in de Sint-Maartenskathedraal van Ieper het Feniks-project af.”

Foto: Eric Flamand
Bron: Krant van West-Vlaanderen

__________________________________________________________________________________________________________

Westhoek focust op wederopbouw

11 februari 2020
Feniks 2020 - wederopbouw van de Westhoek - De Groote Oorlog - WO I - Flanders FieldsFENIKS 2020: 9 EXPO’S, 3 EVENEMENTEN EN 5 THEMAWANDELINGEN

Westtoer heeft het toeristisch programma voor de Westhoek voorgesteld. Ook na de herdenkingsperiode blijft oorlog het DNA vormen van de Westhoek. Begin maart start Feniks 2020, waarbij de wederopbouw centraal staat.

"In 2018 noteerden we 950.000 overnachtingen", zegt Valérie Heyman, regiomanager Westhoek bij toerismebedrijf Westtoer. "Vorig jaar, tot en met oktober, was dat drie procent minder. Dat komt vooral door de Britten, die onzeker waren over de Brexit. Daar waar we vorig jaar achttien procent minder Britten hadden, wonnen we wel zestien procent Nederlanders. Ook opmerkelijk is dat de Eerste Wereldoorlog blijft boeien. We telden in 2019 nog 415.800 WO I-toeristen en zitten daarmee op het niveau van 2013."

Sebastien Dewaele
Hét paradepaardje van Westtoer dit jaar wordt Feniks 2020. Toerisme Vlaanderen investeert er een half miljoen euro in. West-Vlaamse acteurs Sebastien Dewaele en Sam Lowyck zullen het project promoten in een tv-spot, die vanaf april op de VRT zal te zien zijn. De tentoonstellingen vinden plaats tussen maart en november, verspreid over het In Flanders Fields Museum in Ieper, het stadhuis in Diksmuide, de OLV-kerk in Zonnebeke en Langemark- Poelkapelle, bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel, het Yper Museum in Ieper, de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en het Fransmansmuseum in Koekelare.

‘Uit de as herrezen’
"Het is uitkijken naar drie grote evenementen", geeft projectcoördinator Stephen Lodewyck mee. "’Uit de as herrezen’ op 20 mei op de Grote Markt in Diksmuide is een gratis massaspektakel met muziek, theater en humor. Nieuwpoort organiseert van 29 juli tot en met 2 augustus ‘Follow the Feniks’ op het Marktplein. ‘A symphony of trees’ vormt op 24 en 25 oktober het slotakkoord van Feniks. In de Sint-Maartenskathedraal in Ieper zal de Koninklijke Harmonie Ypriana een concert spelen."

Alle wederopbouwverhalen zijn gebundeld in de publicatie ‘Terug naar de Westhoek’, die vanaf volgende week voor vijf euro verkrijgbaar is bij de toeristische diensten. Meer info op www.feniks2020.be.

Bron: Het Laatste Nieuws

_____________________________________________________________________________________________________

Feniks2020 toont de wederopbouw van de Westhoek

17 juni 2019
In Ieper heeft het provinciebedrijf Westtoer FENIKS 2020 voorgesteld. Het project vertelt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. De teruggekeerde bevolking deed dorpen en steden snel uit hun as herrijzen. Ook de samenleving in de Westhoek herwon haar veerkracht. Op een hele reeks iconische locaties in de Westhoek worden tentoonstellingen en publieksevenementen georganiseerd. FENIKS loopt van begin maart tot eind november 2020.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De Provincie West-Vlaanderen kijkt tevreden terug op de herdenkingsperiode 2014-2018. Meermaals is ook de vraag gesteld wat zal gebeuren na de 100-jarige herdenking. FENIKS 2020 is een eerste nieuw thema om de toekomst van het herdenkingstoerisme in te vullen. De terugkeer van de bewoners en de wederopbouw van de streek na de Eerste Wereldoorlog zijn invalshoeken die bij de hedendaagse toerist kunnen inspireren voor een herhaalbezoek. Het verleden van de Westhoek verdwijnt niet na de eeuwherdenking. De Groote Oorlog zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in onze Provincie”.

Tentoonstellingen en evenementen
Met tentoonstellingen en publieksevenementen brengt FENIKS 2020 het verhaal van de wederopbouw in de Westhoek. Voor een breed publiek zijn tentoonstellingen gepland in het In Flanders Fields Museum, het stadhuis van Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, het bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel, het Yper Museum, de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en het Fransmansmuseum in Koekelare. Ook de kerktorens van Veurne en Mesen zijn betrokken in het project. Toeristische routes brengen bezoekers naar Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Lo-Reninge. Grote publieksevenementen zullen plaatsvinden op de Grote Markt van Diksmuide en in het stadscentrum van Nieuwpoort. ‘A Symphony of Trees’, een creatie van componist Piet Swerts uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie Ypriana die in 2020 zijn honderdjarige bestaan viert, sluit op 24 en 25 oktober 2020 in de Sint-Maartenskathedraal van Ieper het FENIKS project af.

FENIKS 2020 is een initiatief van Westtoer in samenwerking met vele partners en wordt financieel ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid (Departement Buitenlandse Zaken, Departement Kanselarij en Bestuur en Agentschap Toerisme Vlaanderen) en de betrokken steden en gemeenten.

“Gezien de internationale reputatie die Vlaanderen heeft opgebouwd en de substantiële investeringen die er zijn gebeurd tijdens de eeuwherdenking 2014-2018 willen we de aandacht voor het thema van de Eerste Wereldoorlog de komende jaren aanhouden. We willen de internationale bezoeker blijvend een impactvolle beleving in de Westhoek bieden en samen met gepassioneerde streekbewoners op zoek laten gaan naar hun eigen geschiedenis en naar betekenis,” vertelt Peter De Wilde, CEO van het agentschap Toerisme Vlaanderen.

“De Vlaamse overheid zet zich samen met de partners volop in voor de herdenking van de Grote Oorlog en de wederopbouw van de Westhoek. Niet alleen in functie van wetenschappelijk en historisch onderzoek, maar ook om deze verschrikkelijke periode uit onze geschiedenis aan de huidige en komende generaties door te geven. ‘Nooit meer oorlog, Plus jamais de guerre, No more War, Nie wieder Krieg’”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

Tijdens de voorstelling van FENIKS 2020 hebben vier sprekers (Philippe Viérin, Luc Verpoest, Ian Alderman en Thomas Gottschlich) de wederopbouw toegelicht vanuit verschillende perspectieven.

FENIKS 2020 loopt van begin maart tot eind november 2020.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF