Cultuur & erfgoed
Doen

Begraafplaatsen

Na de Eerste Wereldoorlog verrijzen honderden militaire begraafplaatsen als stille getuigen van de verschrikkelijke hoge menselijke tol die deze oorlog heeft geëist. Je vindt de begraafplaatsen in zowat elke stad/gemeente in de Westhoek. 

 

Hieronder alvast enkele begraafplaatsen in de kijker: 

Tyne Cot Cemetery, Zonnebeke

Tyne Cot Cemetery is de grootste Commonwealth begraafplaats op het vasteland en ook de belangrijkste getuige van de bloedige Slag van Passendale. Vanuit het nabijgelegen bezoekerscentrum heb je een uniek uitzicht over de oude slagvelden en krijg je het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery en de doden van Passendale te horen en te zien.
Meer info

Lijssenthoek Military Cemetery, Poperinge

Lijssenthoek Military Cemetery is de indrukwekkende getuige van meer dan vier jaar oorlogsgeweld. Van 1915-1920 was op het gehucht Lijssenthoek het grootste evacuatiehospitaal van de Ieperboog gevestigd. Vandaag weerspiegelt de begraafplaats de Groote Oorlog. Het bezoekerscentrum vertelt het verhaal van deze unieke site.
Meer info

Duitse Militaire Begraafplaats Langemark

De Duitse militaire begraafplaats in Langemark is een van de 4 Duitse verzamelbegraafplaatsen in België. Nu liggen hier meer dan 44.300 Duitse soldaten begraven. Meer dan de helft rust samen in het kameradengraf nabij de ingang van de begraafplaats. Ongeveer 17.000 soldaten uit dit massagraf konden geïdentificeerd worden. Hun namen vind je terug op de blokken rondom het kameradengraf.
Meer info

Toeristische routes

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de 'Groote Oorlog' werden er toeristische fiets- en autoroutes met de Eerste Wereldoorlog als rode draad ontwikkeld. Deze lusvormige routes verbinden talloze begraafplaatsen, monumenten en musea die aan de oorlogstijd herinneren. De ideale manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF