CWRM
Doen
Agenda

EXPO: 600.000 beeldjes - 600.000 namen

EXPO COMINGWORLDREMEMBERME
600.000 BEELDJES - 600.000 NAMEN

30 MAART 2018 - 11 NOVEMBER 2018, PROVINCIEDOMEIN DE PALINGBEEK IEPER

KLIK HIER VOOR MEER VIDEO'S         DOWNLOAD de CWRM Bezoekersgids

De indrukwekkende land art installatie ComingWorldRememberMe herinnert aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen. De installatie strekt zich uit over het niemandsland en The Bluff, een van de zwaarst bevochten plekken tijdens de Eerste Wereldoorlog. De 600.000 kleien beeldjes, een beeldje voor elk slachtoffer van WOI in België, staan tussen twee grote kunstwerken van kunstenaar Koen Vanmechelen. Een derde doorzichtige werk van Koen Vanmechelen bevat 600.000 dog tags met daarop telkens de naam van een maker van een beeldje gekoppeld aan de naam van een slachtoffer van op de Namenlijst die het In Flanders Fields Museum samenstelde. De land art installatie verenigt zo letterlijk de verschillende generaties in de herdenking en vormt een grens- en generatie-overschrijdend symbool van vrede.

Het parcours bestaat uit twee onderdelen: de land art installatie CWRM op het ‘Niemandsland’ (blauwe route). Deze zal bestaan uit de 600.000 beeldjes in combinatie met twee grote sculpturen van Koen Vanmechelen. Aanvullend is er het poëzieparcours COMBAT op ‘de Bluff’ (rode route).

ComingWorldRememberMe

De inplanting van de land art installatie kan je zien op onderstaande foto:

ComingWorldRememberMe  ComingWorldRememberMe

De land art installatie is gratis te bezoeken van 1 april tot 11 november 2018.

Om je bezoek nog onvergetelijker te maken, kan je aansluiten bij een van de gratis rondleidingen onder leiding van streekkenners, zowel op vlak van natuur als van geschiedenis:

 • Bustocht met verteller: laat je op sleeptouw nemen door Rent a Guide voor één of meerdere van de beklijvende routes die een uitzonderlijk verhaal verbindt met een bezoek land art installatie. Ook op maat van gezinnen.
 • Voor wandelaars: 'Een domein met een verleden': ontdek de oorlogssites, frontlinies en begraafplaatsen zoals Hill 60, Hedge Row, Niemandsland,… Persoonlijke verhalen van soldaten brengen het oorlogsverleden weer tot leven.
 • Met de fiets: 'Fietsen langs de Ieperboog': fiets langs de herinneringen van het oostelijk en zuidelijk front van de Ieperboog. Kleine en grote verhalen doorkruisen onze route.

Deze bezoeken, wandelingen/fietstochten/bustochten, kunnen ook door groepen op een ander moment gereserveerd worden. Je kunt hiervoor contact opnemen met het bezoekerscentrum van provinciedomein De Palingbeek (voor wandelingen: 'Een domein met een verleden') of met Toerisme Ieper (voor diverse fiets- en bustochten).

Bezoekerscentrum De Palingbeek: T. 057 23 08 40 - www.west-vlaanderen.be/palingbeek
Toerisme Ieper: T. 057 23 92 20 - toerisme@ieper.be

Voor meer informatie over het project kan je terecht bij vzw Kunst | T. 058 62 39 29 | www.cwrm.be

 

INDIVIDUELE RONDLEIDINGEN

CWRM

BUSTOCHT MET VERTELLER

Vier beklijvende verhalen

Laat je op sleeptouw nemen door Rent a Guide voor één of meerdere van de beklijvende routes die een uitzonderlijk verhaal verbindt met een bezoek land art installatie. Ook op maat van gezinnen.

 • Startplaats: onthaalpaviljoen aan cafetaria De Palingbeek (Palingbeekstraat – 8902 Zillebeke/Ieper)
 • Uur: 14u-17u
 • Prijs: € 15 pp. (voor busvervoer, gids is gratis)
 • Inschrijven vooraf: Toerisme Ieper - T. 057 23 92 20 - toerismebalie@ieper.be
Datum Tocht
Zaterdag 10 november 10 november, vijf jaar de (voor)laatste dag

 “Het begin van het einde”
Op 28 september 2018 is het precies 100 jaar geleden dat het Bevrijdingsoffensief losbarstte. In twee dagen tijd waren de Duitsers uit de Ieperboog verdreven, maar de prijs die daarvoor betaald werd was hoog. In deze tocht horen we verhalen van hen voor wie “het begin van…” onmiddellijk ook “het einde” betekende. We houden halt bij Oxford Road Cemetery, het monument voor Luitenant Juul De Winde, de naamsteen bij Passchendaele New British Cemetery en de Franse begraafplaats Saint-Charles de Potyze.

 “10 november, vijf jaar lang de (voor)laatste dag…”
Op de laatste tocht van deze reeks gaan we op zoek naar verhalen van 10 november uit elk jaar van de oorlog. In 1914 was 10 november de dag van de laatste grootschalige Duitse aanval van de Eerste Slag om Ieper, in 1917 veroverden de Canadezen die dag het laatste stukje Passendale en in 1918 was het de laatste volledige dag van de oorlog. Maar ook in 1915 en 1916 was 10 november een dodelijke dag. In deze rondrit hoor je verhalen van Belgen, Britten, Duitsers en Fransen, zowel van burgers als van militairen. We houden halt bij het kraterbos op de hoogte van Bellewaerde, op de Franse begraafplaats Saint-Charles de Potyze, op White House Cemetery en Cement House Cemetery.

 

VOOR WANDELAARS: 'EEN DOMEIN MET EEN VERLEDEN'

Ontdek de oorlogssites, frontlinies en begraafplaatsen zoals Hill 60, Hedge Row, Niemandsland,… Persoonlijke verhalen van soldaten brengen het oorlogsverleden weer tot leven.

 • Startplaats: onthaalpaviljoen aan cafetaria De Palingbeek (Palingbeekstraat – 8902 Zillebeke/Ieper)
 • Uur: 14u30-17u (ongeveer 4,7 km) - een korte versie van 2u kan door de groep aangevraagd worden.
 • Gratis
 • Inschrijven vooraf: Bezoekerscentrum De Palingbeek T. 057 23 08 40 - bc.palingbeek@west-vlaanderen.be
 • Gaat door vanaf 10 inschrijvingen
Zondag Oktober 21/10
November 4/11
Woensdag Augustus 29/08

 

MET DE FIETS ' FIETSEN LANGS DE IEPERBOOG'

Bezoek aan diverse oorlogssites en -instappunten

Fiets langs de herinneringen van het oostelijk en zuidelijk front van de Ieperboog. Kleine en grote verhalen doorkruisen onze route.

 • Startplaats: Toerisme Ieper (Lakenhalle/Grote Markt)
 • Uur: 14u-17u (25 km)
 • Gratis
 • Inschrijven vooraf: Toerisme Ieper T. 057 23 92 20 - toerismebalie@ieper.be
Zaterdag Oktober 20/10
  November 3/11