Kraterfront 2017
Doen
Agenda

GoneWest

De zomer van '18

Het culturele project GoneWest herdenkt de oorlogsjaren in de Westhoek op een artistieke manier, maar doet dat helemaal los van de historische gebeurtenissen in 1918. Via kleine en grote verhalen, met muziek, dans, theater, literatuur en beeldende kunst focust GoneWest op vrede, hoop, geloof en toekomst.
 

Een paar hoogtepunten:

'De Zomer van '18' (juli-augustus) is een reeks van vijf concerten in verschillende Westhoeksteden. Hiervoor werd aan enkele vooraanstaande rock- en popartiesten gevraagd om een ongewone samenwerking aan te gaan...

 • Donderdag 5 juli: Poperinge
  Burggraaf Frimoutpark
  • 19u - Jozefien Deloof en Band
   Met haar wondermooie stem zoek Deloof een eigen weg in het muzieklandschap, zwevend tussen pop en soul. De term 'singer-songwriter' leek nog nooit zo ontoereikend. Beinvloed door artietsten als Alice Phoebe, Lou, Amy Winehouse en Alabama Shakes, vertelt ze samen met haar band in haar liedjes een persoonlijk verhaal, jong, groovy en beloftevol.
  • 21u - Dez Monza
   Dez Monza componeert een zesdelig muziekstuk, geinspireerd door het einde van WOI, geschreven voor een mannenkoor van 6 zangers dat eenmalig in dialoog gaat met nieuw werk van Dez Monza als kwartet. De Amerikaanse Gospel en worden a capella vertolkt. Een aanrader van formaat!
    
 • Zondag 8 juli: Veurne
  Sint-Walburgapark
  • 16u - De Piepkes (Kids)
   Betogen is een recht en goed betogen is een kunst. Een betoging is soms een feestelijke optocht, maar ook een bijeenkomst met toespraken, liedjes en lawaai. Er zijn veel redenen om te betogen, zoals bv. het recht om raar te zijn. Deze keer betogen De Piepkes voor meer vrede in Veurne! Betoog mee: maak spandoeken, breng je toeters en trommels mee en zet een rare hoed op. Piep Piep Piep, Hoeraar!
    
 • Vrijdag 20 juli: Diksmuide
  Grote Markt
  • 21u - Flying Horseman
   Flying Horseman grossiert in bezwerende, schaduwrijke muziek. In de indringende lyrics bestaat er geen duidelijke grens tussen doorleefde introspectie enerzijds en maatschappijkritische reflectie over een wereld onder hoogspanning anderzijds. Live ervaring beroert en sleept de luisteraar helemaal mee.
  • 22u30 - Amenra
   Deze Kortrijkse sludgecoreformatie brengt een uniek concert waarin kracht en heling letterijk belicht en belichaamd worden. Een 'gesamtkunstwerk' waarin muziek, de sierlijke bewegingen van de Japanse Buloh danskunst en visuals van de menselijke metamorfose ineenvloeien. Als groep die duisternis kan ombuigen in licht is Amera de perfecte keuze om de toekomst en de vrede te vieren. De zinderende visuals worden verzorgd door Tine Guns.
    
 • Zaterdag 28 juli: Nieuwpoort
  Loodswezenplein
  • 21u - Baloji
   Baloji, voormalig boegbeeld van vaderlandse hiphoptrots Starflam, is een muzikale duizendpoot. Zijn solodebuut 'Hotel Impala', doorspekt met invloeden uit zijn geboorteland Congo, werd internationaal lovend onthaald. Op zijn nieuwste album gooit hij jazz, hiphop en soul in de Congolese mix. Op zoek naar de hoop gaat Baloji een unieke samenwerking aan met de gelauwerde contratenor Serge Kakudji. Muziek als veelvloed aan genres en stijlen, vakkundig door de mangel gehaald en waar het joie de vivre van afspat!
    
 • Donderdag 2 augustus: Dranouter
  Dikkebusstraat 234 - Dranouter
  • 19u30 - Grondtonen Dranouter
   Muziek, woord en video vertellen het verhaal dat aan het festivalterrein van Dranouter kleeft: 100 jaar terug een slagveld, vandaag een plaats van feest. Daarom voegt Dranouter een extra dag toe aan het festival. Topmuzikanten brengen op het hoofdpoduim nieuwe creaties in unieke settings. Het verleden tot leven gebracht in een hoop-feest vol toekomstvreugde. Met o.m. Le Vent du Nord, De Temps Antan, WöR, Trio Dhoore,...
    

Peace to the World - Vredesmanifestatie
Zaterdag 25 augustus: Ieper (Grote Markt) vanaf 14u

Voor de apotheose van de concertreeks en afsluiter van GoneWest, moet je op 25 augustus naar de Grote Markt van Ieper voor de muzikale vredesmarathon 'Peace to the World' onder leiding van artistieke duizendpoot Wim Opbrouck. Deelnemende kunstenaars: We Shall Overcome Band (met Wim Opbrouck, Axl Peleman, Serge Feys, Ron Reuman en Roeland Vandemoortele), Einstürzende Neubauten, Raymond van het Groenewoud, Willem Vermandere, Erwin Mortier, Tom Lanoye, Wannes Cappelle, Jan De Smet, Coope, Boyes en Simpson, Laïs, De Propere Fanfare, Ewan McLennan, Billie Kawende, Koninklijke Harmonie Ypriana, Roland Van Campenhout, Brihang, Stephan Vanfleteren, Stijn Meuris, Témé Tan ...
 

Praktisch:

Alle concerten van de Zomer van '18 zijn gratis toegankelijk. Alleen voor 'Grondtonen Dranouter' is reservatie vereist via www.festivaldranouter.be/tickets
 

Meer info & events:

www.gonewest.be

NIET TE MISSEN!

Tot 11 november kan je in het provinciedomein de Palingbeek (Ieper) het indrukwekkende beeldjesproject ComingWorldRememberMe bewonderen. Elk beeldje staat voor één van de 600.000 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.