Slag bij Passendale - Derde Slag bij Ieper
Agenda
De Groote Oorlog

Herdenking 100 jaar Slag bij Passendale - Derde Slag bij Ieper

Op 30 juli, aan de vooravond van 100 jaar Slag bij Passendale Passendale - De Derde Slag bij Ieper zullen er in de Ieperse binnenstad een aantal uitzonderlijke herdenkingsevenementen plaatsvinden. Die worden door de Britse overheid georganiseerd in samenwerking met de Stad Ieper. Alle Ieperlingen worden uitgenodigd op de avant-première van een grote multi-mediale evocatie op zaterdagavond 29 juli, een speciale Last Post gevolgd door de evocatie zélf op de Grote Markt op 30 juli en de uitzending op groot scherm van de officiële herdenkingsplechtigheid op 31 juli op Tyne Cot Cemetery in Passendale.

Vooral de evocaties op 29 en 30 juli beloven historisch en indrukwekkend te worden met een pak internationale acteurs en artiesten én de Lakenhalle als decor. De Britse Openbare Omroep produceert het evenement. Tv-zenders van over de hele wereld zullen het evenement live uitzenden. De BBC strijkt neer met een crew die uit honderden mensen bestaat. Er is maanden aan de voorbereiding ervan gewerkt. Om alles in goede banen te kunnen leiden is er een aangepast verkeers- en parkeerplan in de binnenstad. Maar de toegang is gratis en alle Ieperlingen zijn welkom. 

De Britse overheidsdienst Department for Culture, Media and Sports organiseert elk jaar van de herdenkingsperiode 2014-2018 in een ander land een nationaal herdenkingsmoment. België is voor de tweede keer aan de beurt. In 2014 was er de herdenking in Mons, en nu in 2017 komen ze naar Ieper en Passendale.

PROGRAMMA

 • 29 juli: avant-première evocatie - Grote Markt
  21u40-23u: evocatie van 4 jaar oorlogsvoering langs de Ieperboog met spectaculaire projecties op Lakenhalle en live-optredens
 • 30 juli: evocatie Slag bij Passendale/Derde Slag bij Ieper - Grote Markt
  20u: projectie van speciale Last Post plechtigheid op scherm
  Nakomingelingen van enkele gesneuvelden van wie de naam in de Menenpoort gegrift is en een aantal speciale gasten zullen de Last Post bijwonen. 
  !!! De Menenpoort is op 30 juli niet toegankelijk voor het publiek!!!
  21u40-23u: evocatie van 4 jaar oorlogsvoering langs de Ieperboog met spectaculaire projecties op Lakenhalle en live-optredens
 • 31 juli: Slag bij Passendale/Derde Slag bij Ieper - Tyne Cot Cemetery, Passendale
  Op maandag 31 juli, historische datum van de aanvang van de Slag bij Passendale, Derde Slag bij Ieper, wordt de officiële plechtigheid om 13u gehouden op de grootste Commonwealth begraafplaats 'Tyne Cot Cemetery' in Passendale. 
  !!! Tickets voor deze herdenking zijn niet meer beschikbaar, maar de plechtigheid kan gevolgd worden op het grote scherm op de Ieperse Grote Markt!!!. 
  Tijdens dit weekend wordt ook het museumweekend georganiseerd. Meer dan 400 historische figuranten uit binnen- en buitenland brengen het weekend door op het kasteeldomein. Naast kampementen, wapens en historische voorwerpen zijn er ook nog demonstraties.
  Meer info

Evocatie in Ieper op 29 juli en 30 juli

Het klank- en lichtspel gebruikt origineel archiefmateriaal, foto's, kunstwerken, film- en audiomateriaal en speciale animatie. Er zijn liveoptredens van Britse militaire bands, koren, solomuzikanten en acteurs. Het hoogtepunt is de projectie op de Lakenhalle waarbij de vernietigende Lakenhalle van 100 jaar terug wordt geënsceneerd. Toegang is gratis. 

 

Zaterdag 29 juli praktisch:

 • Op 29 juli zal het centrale plein/middenplein van de  Grote Markt vanaf 19u enkel toegankelijk zijn via drie publiekstoegangen ter hoogte van de  Sint Jacobsstraat, D’Hondstraat en Diksmuidestraat. Toegang is gratis en tickets zijn niet nodig maar voor de veiligheid wordt je bagage gecontroleerd. 
 • Vanaf 12u zal in verschillende fases een parkeerverbod worden ingevoerd binnen een perimeter in de binnenstad.
 • Geen verkeer meer mogelijk vanaf 18.00 u binnen deze perimeter. 
 • Er zijn geen speciaal ingerichte publieksparkings op 29/07 maar de parkings aan het voetbalveld van KVK Westhoek en de Rijselpoort kunnen bij voorkeur gebruikt worden.

Zondag 30 juli praktisch:

 • Op 30 juli zal de Grote Markt voor iedereen volledig worden afgesloten tussen 15 en 17.00 u. Iedereen die dan al op de Grote Markt aanwezig is zal gecontroleerd worden
 • Vanaf 17u worden de drie toegangen tot de Grote Markt in Sint Jacobsstraat, D’Hondstraat en Diksmuidestraat opengesteld en kan iedereen gratis de eventzone betreden. Alleen via deze poorten kan je op de markt geraken. Bagage wordt gecontroleerd.
 • Parkeren binnen de perimeter is verboden vanaf 12u
 • Alle verkeer wordt volledig geweerd vanaf 14u
 • Het Vandenpeereboomplein – voetpad zijde warenhuis Carrefour - is op zondag vanaf 16u enkel te voet via Boterstraat - Lange Meersstraat – Korte Meersstraat bereikbaar. 
 • Parkeren kan aan het stadion van KVK Westhoek, Parking Picanol in de Steverlyncklaan en parking Rijselpoort. Deze parkings blijven open tot 00.30u.