Doen
De Groote Oorlog

Herdenkingsbomen in Ieper

In voorjaar 2015 werd het project "Herdenkingsbomen Ieperboogfront" gelanceerd. Als landschappelijk merkteken voor de eerste frontlijnen werden 140 hoogstammige bomen aangeplant, steeds voorzien van een metalen boomkorf. De concrete plantplaatsen werden bepaald na wetenschappelijk onderzoek op basis van luchtfotografie en kaartonderzoek. 

App Ypres Salient 1914-1918 TreesRood en blauw
Om de herinneringsbomen te herkennen, werden ze voorzien van een metalen boomkorf. Deze zijn telkens voorzien van een sober kleursignaal, gebaseerd op het kleurgebruik van de geallieerde frontlijnkaarten. Boomkorven op de Britse frontlijn krijgen een blauwe bovenrand, de boomkorven op de Duitse frontlijn een rode bovenrand. Op elke korf vind je een infobord met historische luchtfoto en situering van de concrete frontlijn.

Olm in ere hersteld
Als boomsoort is er gekozen voor een resistent ras van de olm, ‘Ulmus lutece', en dit omwille van de hoge symboolwaarde. Olmen waren immers de meest algemene boomsoort in het begin van de 20ste eeuw, ook in het Ieperse frontlandschap. De boomrijen langs wegen en percelen speelden zelfs een cruciale rol in de lokale frontvorming. Door de olmenziekte verdwenen vrijwel alle olmen uit de streek. Door de aanplanting van een nieuw resistent ras van de olm, wordt deze toen zo belangrijke soort een stukje in ere hersteld.

App 'Ypres Salient Trees'
Deze frontbomen zullen, ook na de herdenkingsjaren ‘14/'18, een bijzondere rol blijven spelen bij de verkenning en de ontdekking van ‘De Ieperboog' als uniek frontlandschap. Met de Ypres Salient Trees applicatie ga je zelf op ontdekking in het landschap van de Ieperboog. Luchtfoto’s worden gebruikt om een beeld te schetsen van toen en nu.

Instappunten Ieperboog

Op 3 plaatsen langs de Ieperboog kan je via instappunten, te voet, in het landschap van vandaag, het oorlogslandschap van 100 jaar geleden oproepen. Op de infopunten vind je meer informatie over de laatste getuigen van de Eerste Wereldoorlog in en rondom Ieper.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF