Cultuur & erfgoed
Doen
Natuur

Landschapssites

De Eerste Wereldoorlog gooit het leven van mens en natuur compleet overhoop. Mijnontploffingen, artilleriebeschietingen en veldslagen verminken het landschap ingrijpend. De Westhoek wordt na 1918 herdoopt tot de 'Verwoeste Gewesten'. Vandaag resten ons de littekens in het landschap en de plaatsen van herinnering en herdenking.

Hieronder alvast enkele landschapssites in de kijker: 

Pool of Peace, Heuvelland

De Spanbroekmolenkrater, ook wel Pool of Peace genoemd, is de grootste en meest imposante mijnkrater in de Westhoek. De krater ontstond door de ontploffing van 19 dieptemijnen tijdens de Mijnenslag van 1917. De Pool of Peace is nu een 12 meter diepe vijver met een volledige diameter met rand van 129 meter. Een vredevol stukje natuur in het glooiende landschap.
Meer info

Memorial Gardens, Zonnebeke

In het Passchendaele Memorial Park zijn 7 herinneringstuinen aangelegd in de symbolische vorm van een klaproos. Deze tuinen worden door de verschillende naties die deelnamen aan de Slag bij Passendale, ingevuld met een ontwerp dat moderne kunst, poëzie en symbolische vegetatie uit dat land combineert. Vanuit het park vertrekken enkele wandelingen.
Meer info

Vredesmolen, Houthulst

De Duitsers laten Klerken in november 1914 ontruimen. De molen staat op een hoogte van 43 m en wordt door de Duitsers als uitkijkpost ingericht. Op 28 september 1918 heeft de ultieme aanval op Klerken en de molen plaats. De Duitsers in de molen houden stand, maar zijn de volgende morgen allen verdwenen. 
Meer info

Toeristische routes

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de 'Groote Oorlog' werden er toeristische fiets- en autoroutes met de Eerste Wereldoorlog als rode draad ontwikkeld. Deze lusvormige routes verbinden talloze landschapssites, monumenten, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren. De ideale manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF