Cultuur & erfgoed
Doen

Monumenten

Na de Eerste Wereldoorlog verrijzen honderden monumenten als stille getuigen van de verschrikkelijke hoge menselijke tol die deze oorlog heeft geëist. Je vindt de monumenten in zowat elke stad/gemeente in de Westhoek. 

Hieronder alvast enkele monumenten in de kijker: 

Menenpoort, Ieper

Dit monument is het bekendste Commonwealth-oorlogsgedenkteken in Vlaanderen. De stenen panelen dragen de namen van de 54.896 soldaten uit de ‘Salient’ die als vermist werden opgegeven en dus geen bekend graf hebben. Je vindt er de namen van gesneuvelden die vielen voor 15 augustus 1917. Daarnaast bevat het ook de namen van alle vermisten uit overzeese gebieden, behalve Nieuw-Zeeland.
Meer info

Monument aux Soldats Français, Heuvelland

Op de top van de Kemmelberg staat sinds 1932 een gedenkzuil als herinnering aan de vele Franse gesneuvelde soldaten. Zij vochten hier in april 1918 tijdens de Slag om de Kemmelberg. De gedenkzuil wordt vaak ‘Den Engel’ genoemd. Dit monument kijkt uit over het Franse massagraf aan de voet van de Kemmelberg.
Meer info

Albert I-monument, Nieuwpoort

Het Albert I-monument werd opgericht op initiatief en met steun van de oudstrijdersverenigingen van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken dateert uit 1938. Ter gelegenheid van de herdenking van de Groote Oorlog, werd onder het monument het Bezoekerscentrum 'Westfront Nieuwpoort' ingericht. In dit interactieve bezoekerscentrum is een permanente tentoonstelling over de onderwaterzetting te bezichtigen, alsook een jaarlijkse tijdelijke expo.
Meer info

Toeristische routes

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de 'Groote Oorlog' werden er toeristische fiets- en autoroutes met de Eerste Wereldoorlog als rode draad ontwikkeld. Deze lusvormige routes verbinden talloze monumenten, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren. De ideale manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen.

Door de coronacrisis kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je momenteel wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF