Doen

Verken de Ieperboog

Van oktober 1914 tot oktober 1918 bevond het slagveld van de Eerste Wereldoorlog zich op luttele kilometers van het Ieperse centrum. De loopgraven lagen van noord naar zuid in een boog rond Ieper. In die fameuze Ieperboog of Ypres Salient werden maar liefst vijf bloedige veldslagen uitgevochten. De monumenten, sites, begraafplaatsen en musea herinneren ons tot op vandaag aan de zinloosheid van de oorlog en aan de meest tragische periode uit de geschiedenis van Ieper. Het volledige verhaal wordt verteld in het In Flanders Fields Museum.

Op drie plaatsen langs de Ieperboog kan je via nieuwe instappunten, te voet, in het landschap van vandaag het oorlogslandschap van 100 jaar geleden oproepen. Op deze instappunten vind je informatie over de laatste getuigen van de Eerste Wereldoorlog in en om Ieper:

Instappunt Noord

Het noordelijke informatiepunt bedient de frontboog vanaf het Kanaal Ieper-IJzer, in Boezinge, tot Wieltje. De locatie is het gewezen woonhuis van de wederopbouwhoeve Klein Zwaanhof langs de Kleine Poezelstraat. Deze hoeve lag ongeveer midden het noordelijke deel van de frontboog. Een gratis app biedt je een schat aan historische informatie bij je verkenning van dit stukje veelbesproken landschap.

Bij het instappunt komen drie thema's aan bod:

1. De vorming en de evolutie van de frontlijnen
Een film op groot televisiescherm toont de oorlogsgebeurtenissen via historisch beeldmateriaal, het ontstaan van de frontlijnen in het gebied en aandacht voor de nog aanwezige relicten, monumenten en begraafplaatsen. Uiteindelijk krijg je concrete informatie over de wandelroutes vanuit het instappunt doorheen het oorlogsgebied.

2. De archeologie van de oorlog
Tijdens het ontwikkelen van het bedrijventerrein werden meer dan 200 lichamen van gesneuvelde soldaten geborgen en duizenden archeologische vondsten gedaan. Op de educatieve site Yorkshire Trench & Dug-out (op 250 meter van het instappunt) werd een authentieke loopgraaf en omgeving, met ondergrondse schuilplaatsen, gerestaureerd. In de hoeve zelf wordt een der vroegste Duitse bunkers (Fortin 17) heropgebouwd. Een overzicht van de vindplaatsen van alle lichamen, materialen en foto's van de recente archeologische onderzoeken in de onmiddellijke omgeving illustreren hoe belangrijk dit noordelijke slagveld was

3. De dichters van de Salient
De getuigenis van dichters en schrijvers is erg belangrijk voor iedereen die zich in het oorlogsgebeuren wil verdiepen. Beroemde dichters als Ernst Jünger (D), Francis Ledwidge (IRE), Edmund Blunden (GB), John McCrae (Can), Robert d'Humières (F), Hed Wynn en David Jones (Wales) krijgen hun plek in dit frontgebied. Tijdens de wandeltocht naar Yorkshire Trench ontmoet je hun portretten en citaten uit hun werk.

Download de wandelfolder insptappunt Noord

Hoeve Klein Zwaanhof, Kleine Poezelstraat, 8904 Boezinge (Ieper)
1/4 - 15/11: open van 10u-17u45

16/11 - 31/3: open van 10u-16u45

Instappunt Oost

Hier wordt het oostelijke deel van de Ieperboog, aan beide zijden van de Meenseweg toegelicht, van de Zonnebeekseweg tot Hill 62. Het Hooge Crater Museum, ondergebracht in een herdenkingskapel, ligt vlak naast het heropgebouwd kasteel Kasteelhof 't Hooghe, en tegenover de indrukwekkende Britse begraafplaats Hooge Crater Cemetery. Van hieruit brengen een aantal wandellussen je naar Bellewaerde Ridge (2,5 km), Hill 62 (6 km) en Sanctuary Wood (8 km).

Bij het instappunt komen twee thema's aan bod.

1. De vorming van het front en de gebeurtenissen in het oosten van de Ieperboog
Een film met uniek historisch beeldmateriaal toont hoe de unieke, nog intacte landschapsrelicten op de heuvel ‘Bellewaarde Ridge' tot stand kwamen, en illustreert de chaotische frontvorming in het gebied, met aandacht voor alle relicten, monumenten en begraafplaatsen.

2. De kasteelparken van de Ieperboog
Vóór de oorlog was het buitengebied rond Ieper bezaaid met 45 kastelen en landhuizen, omgeven door prachtige parken. In de oorlog werden deze bijna allemaal vernietigd. Op vandaag zijn er nog vele sporen terug te vinden, alhoewel zeer verschillend van aard. Deze sporen worden geduid via een aantal infopanelen over de kasteelparken, voor de oorlog, tijdens de vernietiging en op vandaag. Met een duidelijke wandelkaart en een folder kan je het zelf allemaal ontdekken.

Download de wandelfolder instappunt Oost

Gelegen naast het Hooge Crater Museum, Meenseweg 467, 8902 Zillebeke (Ieper)
Dagelijks vrij toegankelijk

Instappunt Zuid

Het instappunt vormt de toegangspoort tot het unieke oorlogslandschap "The Bluff", het Molenbos, en de beroemde site Hill 60, de kratersite Caterpillar (domein De Vierlingen), de mooie begraafplaats Larch Wood Cemetery en omgeving. Hier krijg je informatie over het volledige zuidelijke deel van de frontboog, van Hill 60 (Wervikstraat Zillebeke) tot Sint-Elooi.

Bij het instappunt komen twee thema's aan bod.

1. De vorming en de evolutie van de Zuidelijke Salient
Een film illustreert, op basis van archiefbeelden, hoe het bucolische landschap in de zuidelijke Ieperboog werd omgevormd tot één van de meest dramatische oorlogslandschappen in ons land, met vele, grote en kleine kraters en de typerende kleine begraafplaatsen. Van hieruit word je uitgenodigd om via verschillende wandelroutes het unieke getuigengebied te verkennen.

2. De ondergrondse oorlog
Tussen Bellewaarde en Sint-Elooi liggen talrijke relicten van de mijnenoorlog die er tussen 1915 en 1917 werd uitgevochten. Het gaat over de sites van Sint-Elooi, The Bluff, The Caterpillar, Hill 60, Sanctuary Wood, Hoge en Bellewaerde. Via de film en de infopanelen krijgt de bezoeker meer duiding bij deze spectaculaire oorlogsvoering, die zo typerend was voor de Eerste Wereldoorlog.

Download de wandelfolder instappunt Zuid

Provinciedomein De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper)

 

Voor meer informatie kan je terecht bij Toerisme Ieper, Grote Markt 34, 8900 Ieper - T. 057 23 92 20 - toerisme@ieper.be

Door de coronacris kunnen openingsuren en dienstregelingen afwijken. Contacteer bij twijfel best de ondernemer zelf.
Ga je deze zomer wat vaker op stap in eigen land? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke tips voor recreatieve uitstappen in West-Vlaanderen!

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF